Foto:Kosutnjak fllm

Filmovi koji će biti prikazani tokom 5. Somborskog filmskog festivala su nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međunarodnih festivala, izjavio je selektor ove filmske smotre Dejan Dabić.

U Selekciji filmova mladih autora biće tri izuzetna ostvarenja. Debitantski film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića objedinio je nagradu žirija za režiju i nagradu publike na moskovskom festivalu, a u zgusnutoj dramaturgiji i rediteljski vrlo zrelo, dočarava portret savremene porodice. Radnja filma prati dan kada se obeležava Slave tokom koje se razotkrivaju mnoge porodične tajne i problemi. Film će biti prikazan, na dan otvaranje Festivala 11. jula u 21.30 časova. Uloge su ostvarili Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić, Vahid Džanković.

Ostvarenje koje potpisuje rediteljski dvojac Dušan Zorić i Matija Gluščević “Da li ste videli ovu ženu” svetsku premijeru imao je u Veneciji, a nagrađivan je i na festivalima u zemlji i u inostranstvu. Ovo je nesvakidašnji triptih o sredovečnoj ženi, u kome je glavnu ulogu ostvarila proslavljena hrvatska i regionalna glumica Ksenija Marinković, svoj kvalitet bazira na originalnosti autorskog koncepta. U ostalim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović i Boris Isaković. Film će biti prikazan somborskoj publici 13. jula u 21.30 časova.

Slovenački “Jahači”, u režiji Dominika Menceja, kao svojevrsna balkanska varijanta čuvenog filma “Goli u sedlu”, donosi priču o dva mladića koji, sa preuređenim mopedima u choppere, kreću u svojevrsnu potragu za slobodom. Na svom putu susreću i druge “jahače”, ali neočekivani obrt menja njihov plan. Jednu od glavnih uloga je ostvario fantastični Nikola Kojo. Film je prikazivan na regionalnim festivalima poput Sarajeva i Zagreba, a ovog leta stiže i u Somobor. Projekcija je zakazana za 12.jula u 21.30 časova.

Foto:produkcijska kuća Stara Gara

Somborski filmski festival održava se u periodu od 8. do 14. jula, s tim što su prvi dani rezervisani za Predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa festivalskim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru kojeg je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”.

Bonus video: Da li nam je porodica i dalje svetinja? – Pavle Mensur i Siniša Cvetić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar