Uručenjem nagrade “Drvo života” slavnom italijanskom reditelju Mateu Garoneu i projekcijom njegovog filma “Ja, kapetan”, koji je od danas zvanično među nominovanim za Oskara, svačeno je počeo 17. Kustendorf na Mećavniku!

Reditelj i osnivač smotre u Drvengradu Emir Kusturica uručio je priznanje svom kolegi i dugogodišnjem prijatelju kome je ovo treći put da dolazi na festival.

– Uvek je čast dobiti nagradu, ali primiti je od jednog od najvažnijih reditelja u mojoj karijeri je zaista posebno. Hvala Emiru na remek-delima koje je napravio i što me je pozvao da budem ovde na festivalu koji je tako intiman, pun energije života. Ovde se uvek osećam kao deo porodice – kazao je Mateo Garone.

Emir Kusturica, Mateo Garone Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kusturica se prisetio trenutka kada je prvi put upoznao Garonea, istakavši da je on reditelj koji se od prvog filma “Gomora” izdvojio:

– Kao predstavnik najmlađe generacije filmskih radnika koje dolaze na ovaj festival, ali u godinama kada suza može da krene čak na reklame, izbegavam i Olimpijade jer kada dobijaju nagrade, suza poteče i na bronzanu. Sada je to sigurno jer ponovo srećem filmskog reditelja čiji prvi film mi je pokazao da postoje nacije u Evropi koje štite svoje filmsko nasleđe. To je bio Mateo sa svojim filmom “Gomora”! Kada sam video to ostvarenje meni se plakalo, smejalo i sve ono što običan gledalac treba da proživi u filmu. To je ostvarenje koji potvrđuje tezu da čak i ove glupe kamere mogu da budu upotrebljene da nastane pametan film – kazao je Kusturica.

Emir Kusturica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Svečano otvaranje uveličali su studenti treće godine glume izvevši predstavu, slepstik etidu po motivima kultnog filma Emira Kusturice “Underground” u kojoj je učetvovao i glumac Miki Manojlović, a performans uz gitaru izvela je Duda Buržujka ukazujući na poziciju glumice u svetu filma.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je ovom prilikom da će Mećavnik narednih dana biti evropska i svetska prestonica filma u njegovom najkreativnijem izdanju, “onom koji slavi umetnost i u kojem estetika filmskog izraza i lepota filmskog jezika imaju primat nad surovim zakonima industrije i komercijalizacije”.

Maja Gojković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Ono što ovaj praznik kulture čini dodatno posebnim je neponovljivi osećaj slobode u vremenu u kojem spektakl i relativizacija stvaralaštva teži da potisne originalnost. Sloboda stvaralaštva je baš kao i slogan ovog festivala “Ne nadzor, kinematografija” u večnoj disharmoniji sa bilo kojim vrstom autoriteta, Velikog brata ili zakonima tržišta. Svima nama želim da filmska slika pobedi tamu – kazala je Gojkovićeva.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Međunarodni filmski festival Kustendorf trajaće do 27. januara na Mećavniku na Mokroj Gori pod motoom „Not survaillance, cinematography!“ (Ne nadzor, kinematografija). Pored Matea Garonea, gosti koji stižu u Drvengrad su i reditelji Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Đakomo Abruceze, Sonja Karpunjina, Bazil Halil, Luka Popadić kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

Kuriozitet festivala je da su svi reditelji iz programske celine Novi autori, kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programske celine Savremene tendencije, ne tako davno učestvovali u Takmičarskom programu Kustendorfa sa svojim studentskim radovima.

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, naći će se 17 filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Kroz ovogodišnju retrospektivu, obeležavaju se stogodišnjice nastanka filma „Pohlepa“, kao i rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće dugometražne filmove ruske rediteljke Sonje Karpunjine „Hoću muža“, zatim reditelja Bazila Xalila „Vikend u Gazi“, kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija i „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića.

Bonus video: Sarajevo film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar