Ema Stoun BAFTA nagrade Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Nije to bila ni Nemica Sandra Huler, ni Engleskinja Keri Maligan, već jedna Amerikanka. Na sinoćnoj 77. dodeli nagrada Britanske akademije za filmsku umetnost, pored ekipe "Openhajmera", zablistala je 35-godišnja glumica Ema Stoun, koja je iako, iz Arizone, postala dvostruka laureatkinja Bafta nagrade. Stounova je sinoć ovenčana Bafta priznanjem za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa.

Izašavši na scenu londonskog Rojal festival hola glumica se najpre zahvalila scenaristi Toniju Meknamari, koji je predložak za „Jadna stvorenja“ napisao adaptiravši istoimenu knjigu škotskog pisca Alasdira Greja. Razlog će možda zvučati čudno…

– Toni, hvala ti za onu repliku: „Moram da odem i udarim tu bebu“. Ta replika mi je promenila život – poručila je Ema Stoun, zahvalivši se i reditelju Jorgosu Lantimosu, kolegama iz glumačkog ansambla, ali i savetniku za dikciju Nilu Svajnu.

Ema Stoun, nagrada BAFTA Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

– Igrala sam Britanku u ovom filmu i Nil se nije smejao kada me je učio kako da kažem „wart-ter“ iako bi, kao Amerikanka, rekla „wahter“. I zato, hvala Engleskoj što me je prihvatila.

Naravno, glumica je izrekla odu i svojoj majci:

– Moja mama je najbolja osoba koju znam na celom svetu i inspiriše me svakog dana. Uvek me je ohrabrivala da verujem u tu ludu ideju da bih mogla da radim nešto ovakvo i zato sam beskrajno zadovoljna. Bez nje ništa od ovoga ne postoji – uključujući i moj život! Hvala ti i za to mama!

Iako su glumice u prethodnih 12 meseci ostvarile izvrsne role, Ema Stoun zaista briljira u priči o fantastičnom napretku jedne mlade žene Bele Bakster koju je iščašeni naučnik, doktor Godvin Bakster (igra ga Vilijam Defo) ponovo vratio u život. Pod Baksterovim okriljem, Bela je željna učenja. Ali, u jednom trenu, žudeći za svetom koji joj nedostaje, s obzirom da je „zamandaljena“ u naučnikovom domu u Engleskoj, beži u vrtoglavu avanturu širom sveta s advokatom Dankanom Vederbernom (kojeg tumači Mark Rafalo), koji joj je prethodno otkrio i sve čari seksa. I oslobođena predrasuda svog vremena, Bela je nepokolebljiva u nameri da se zalaže za jednakost i slobodu, ma kakve posledice to nosilo…

Stounova, osim što igra glavnu ulogu u „Jadnim stvorenjima“, zapravo Lantimosov film je bez nje nezamisliv, bila je i producent ostvarenja.

– Ovo je prvi film koji sam, uz glumački zadatak, producirala, i zato je sve ovo nosilo dvostruko značenje za mene. I bilo je neverovatno – priznala je Stounova posle ceremonije u Londonu.

Nije ovo prvi put da je Ema Stoun niti nominovana, niti da je trijumfovala na ceremoniji dodele najznačajnijih britanskih filmskih priznanja. Najpre je 2011. zavredela nominaciju za nagradu Mlada zvezda u usponu, četiri godine kasnije nominovana je za najbolju sporednu rolu za Injarituov film „Čovek ptica“, a 2019. za glavnu žensku ulogu u „Miljenici“, koji je takođe potpisao Lantimos. Baftom je ovenčana prvi put 2017. za ulogu u filmu „La la lend“.

A da li će, posle trijumfa na dodeli Bafta nagrada, isto uspeti da ponovi i na ceremoniji dodele Oskara, saznaćemo 10. marta.

Film „Jadna stvorenja“ bio je, posle „Openhajmera“, naslov s najviše Bafta nominacija, 11. Dobio je pet nagrada, dve manje od Nolanovog filma. Zanimljivo je da Lantimos nije bio nominovan za najboljeg reditelja, ali u istoj kategoriji jeste nominovan za Oskara. Taj, već pomenuti 10. mart i ceremoniju u losanđeleskom Dolbi teatru „Jadna stvorenja“ dočekuju s takođe 11 nominacija.

Podsetimo, ovo ostvarenje koje je ovenčano Zlatnim lavom na 80. Venecijanskom festivalu ovdašnja publika premijerno je imala priliku da vidi na 29. Festivalu autorskog filma. Toliko je interesovanje ova, za današnju kinematografiju, neuobičajena avantura, izazvala da su na FAF-u dodavane projekcije…

Bonus video: Venecijanski filmski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar