BAFTA nagrade Foto:Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP/SplashNews.com / Splash / Profimedia

Samo četiri dana ostalo je do zvaničnog početka finalnog glasanja za Oskara, a nakon jučerašnje dodele Bafta nagrada mnogi, poput "Openhajmera" Kristofera Nolana, samo su učvrstili svoje pozicije u trci, ali bilo je i neočekivanih preokreta.

„Openhajmer“, biografska drama o ocu atomske bombe, nastavila je da niže svoje uspehe, a od 13 nominacija, sinoć je osvojio čak sedam, uključujući najbolji film i režiju. Njena putanja ka trijumfalnoj noći na sceni Dolbi teatra 10. marta izgleda sigurno.

Međutim, iznenađenja obiluju kada je reč o drugim kandidatima. Naučno-fantastična crna komedija „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa osvojila je četiri nagrade, uključujući glavnu glumicu za Emu Stoun, dizajn produkcije, specijalne vizuelne efekte, kostime i šminku i frizuru. Neočekivani uspeh, posebno u šminkanju, mogao bi da nagovesti moguć apsolutni debakl za navodnog favorita „Maestra“ na predstojećoj dodeli Oskara. Važno je napomenuti da su Bredli Kuper i Keri Maligen propustili svoje nagrade za glavnu glumu, što signalizira da će Netfliksu biti neophodan hitan oporavak.

Ema Stoun BAFTA nagrade Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

U domenu vizuelnih efekata, „Jadna stvorenja“ nemaju nominaciju za Oskara, time ostavljajuju polje širom otvoreno za spekulacije. Što se tiče potencijalnog pobednika, mnogi se klade na „Godzilla Minus One“, piše „Varajeti“.

Pobednički niz Eme Stoun, pojačan pobedama na BAFTA, CCA i Zlatnim globusima, značajno povećava njene šanse za Oskara. Sa najbližom konkurentkinjom, Lili Gledston iz „Ubistva pod cvetnim mesecom“, koja je odsustvovala sa BAFTE, Stoun deluje nezaustavljivo.

Jedina mogućnost koja je ostala Gledstonovoj da zasija je 24. februara na dodeli SAG nagrada (priznanje Udruženja glumaca), slično prošlogodišnjem iznenađenju Mišel Jeo za „Sve u isto vreme“, koja je takođe ušla u veče Oskara sa samo Globusom i pobedom u SAG-u. Međutim, ostaje još jedno pitanje: koliko Oskara zapravo mogu da obezbede „Jadna stvorenja“? To je još uvek predmet rasprave, ali bi moglo biti između nula i šest, što je širok raspon za razmatranje.

S druge strane, bioskopski hit „Barbi“ London je napustio praznih ruku, propustivši nagradu za originalni scenario. Greta Gervig i Noa Baumbah izgubili su od drugog holivudskog para: Žastin Trije i Artura Hararija za „Anatomiju pada“.

BAFTA Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Iako „Barbi“ ima nominaciju za adaptirani scenario na dodeli Oskara, konkurencija je i dalje žestoka, posebno kada je „American Fiction“ Korda Džefersona donela iznenađujuću pobedu na BAFTA ceremoniji.

To je drugi film sa scenaristom Afroamerikancem koji je pobedio u bilo kojoj kategoriji za scenario posle „BlacKkKlansman“ (2018) sa piscima Spajkom Lijem i Kevinom Vilmotom. Štaviše, Džeferson je prvi samostalni crni scenarista koji je ikada pobedio na BAFTA nagradama.

Drama o holokaustu Džonatana Glejzera „Zona interesa“ ušla je u istoriju na BAFTA nagradama tako što je osvojila i izvanredni britanski film i najbolje ostvarenje koji nije na engleskom jeziku (prvi film ikada koji je pobedio u obe kategorije).

Jonathan Glazer, James Wilson BAFTA nagrade Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Izvanredan nastup Da’Vajn Džoj Rendolf u filmu „Bartonova akademija“, koji će inače otvoriti FEST u Beogradu 23. februara, obezbedio joj je nagradu za sporednu glumicu, nastavljajujći niz dosadašnjih priznanja.

Film je takođe dobio nagradu za najbolji kasting, naglašavajući njegovu snagu. Sa njenim kolegom Polom Đamatijem kojeg je Kilijan Marfi iz „Openhajmera“ za dlaku izbacio, “Bartonova akademija” je spremna za napetu bitku sličnu prošlogodišnjoj trci za najboljeg glumca u kojoj je Ostin Batler („Elvis“) osvojio i Globus i BAFTA, dok je Brendan Frejzer („Kit“) imao CCA i SAG. Videćemo šta će biti na SAG nagradama.

Da’Vine Joy Randolph BAFTA nagrade

„Dečak i čaplja“ Hajaoa Mijazakija prva je neamerička produkcija koja je pobedila u kategoriji animiranog filma, te je time ušla u trku sa „Spider-Man: Across the Spider-Verse“ kompanije “Sony Pictures”, koji je u subotu uveče pomeo dodelu nagrada “Annie”. Očekuje se da će dodela PGA nagrada (Udruženje producenata dodeljuje 25. februara priznanja) označiti konačnog pobednika ili za Hajaoa Mijazakija, koji bi sa 83 godine bio najstariji pobednik u kategoriji ikada, ili za blokbaster „Spajdermen“, koji bi bio prvi nastavak koji nije Dizni, a da je odneo kući nagradu.

Pored toga, čini se da je „20 dana u Mariupolju“ spreman da osvoji Oskara za najbolji dokumentarni film, posebno nakon nedavne pobede u DGA, dok je priznanje za film koji nije na engleskom jeziku viđeno za „Zonu interesa“.

Gledajući unapred, WGA nagrade (Udruženje scenarista) će objaviti nominacije u sredu, 21. februara, neposredno pre nego što počne konačno glasanje za Oskara u četvrtak, 22. februara. Za vikend, tačnije u subotu dodeliće se 30. nagrada SAG, a u nedelju će uslediti dodela nagrada “Independent Spirit” i PGA.

Ostaje nam da sačekamo najznačajnije veče 10. marta kada ćemo konačno saznati koji je to najbolji film u 2023. godini koji će kući poneti Oskara!

Bonus video: 74. Međunarodni filmski festival Berlinale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar