Maja Gojković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drugi put ovog meseca umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije protestovali su ispred Ministarstva kulture zbog, kako kažu, zloupotrebe javnog budžeta za kulturu i načina na koji se sprovode konkursi. Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Povodom insinuacija iznetih na okupljanju ispred Ministarstva kulture i niza uvreda na račun rada ministra kulture Maje Gojković, kao i na tok sastanka održanog 9. juna sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, radi tačnog informisanja građana, Ministarstvo kulture saopštava sledeće:

Ministarstvo kulture istine radi ističe da putem brojnih konkursa koje raspisuje u oblastima savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, kao i drugim aktivnostima pruža punu podršku funkcionisanju svih segmenata kulture, podjednako budžetskim korisnicima i umetnicima i organizacijama iz civilnog sektora. Ovom prilikom ukazujemo i da opredeljivanje sredstava po osnovu konkursa nije rezervisano unapred ni za jednog učesnika, niti postoji višegodišnja „VIP karta“ za stalne dobitnike novca građana Srbije.

Samo u poslednje tri godine, na konkursima u oblasti savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, na kojima su pojedinci i organizacije iz civilnog sektora većinom učestvovali, od 1.933.583.691 dinara opredeljenih sredstava dobili su 1.179.582.031 dinara odnosno 61 odsto svih sredstava. U poslednje tri godine u okviru Sektora za savremeno stvaralaštvo ukupno je za konkurse opredeljeno 1.654.416.160 dinara, od čega je za projekte nezavisnih korisnika izdvojeno 910.279.500 dinara ili 55 odsto od ukupnog budžeta.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Primera radi, u ovoj godini na konkursima Ministarstva u oblasti savremenog stvaralaštva projekti civilnog sektora su podržani sa 340.042.500 dinara, što je 65 odsto ukupnog iznosa namenjenog za sve konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva. U oblasti međunarodne saradnje, ukupan budžet svih konkursa u periodu od 2016. do 2023. godine iznosio je 447.443.056 dinara, od čega je nezavisnom sektoru opredeljeno 321.718.290 dinara odnosno 72 odsto.

Pored konkursa, podrška savremenoj umetnosti i umetnicima dolazi i kroz druge programe Ministarstva, kako kroz ulaganja u infrastrukturu, tako i kroz podršku nastupima na međunarodnim festivalima i za mobilnost umetnika. Napominjemo da se produkcija savremene umetnosti podržava i u okviru novog programa Ministarstva „Prestonica kulture Srbije“, i da je ona važan segment ovog projekta, budući da su sredstva koja su opredeljena za Čačak kao prvu nacionalnu prestonicu kulture namenjena unapređenju galerijskog prostora i uslova za rad umetnika, kao i programe namenjene promociji savremene umetnosti.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Realno sagledavajući sve ove podatke, ne može se govoriti o izostanku brige, imajući u vidu da je Ministarstvo i u proteklim godinama i u aktuelnoj, značajno podržavalo i podržava aktivnosti celokupnog nevladinog sektora, koji je svakako važan i dragoceni deo srpske i međunarodne kulturne scene, posebno kada se ima u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2.000 subjekata iz nevladinog sektora u oblasti kulture, od kojih je njih oko 100 članova Asocijacije NKSS.

Napominjemo i da je Ministarstvo kulture članove konkursnih komisija predložilo iz redova istaknutih kulturnih poslenika u svojim oblastima, da su komisije bile autonomne u odlučivanju, a njihove odluke donete u skladu sa jasnim i precizno definisanim kriterijumima i uslovima konkursa. Ministarstvo naglašava da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog sa pojedincima i organizacijama koje deluje na polju kulture i u tom cilju je i održan sastanak sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Službe Ministarstva završavaju odgovor na sugestije koje su date na sastanku sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, s tim što sigurno ne mogu biti uvažene one sugestije koje su u suprotnosti sa važećim zakonskim procedurama koje su uređene Zakonom o kulturi, koji je u primeni počev od 2009. godine, kao i zakonima koji uređuju postupke pripreme donošenja i izvršenja budžeta Republike Srbije, kao što su Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o budžetu Republike Srbije“, zaključilo je Ministarstvo kuture u saopštenju.

Bonus video: Govor Milana Marića na protestu „Srbija protiv nasilja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar