Devastacija kulturnog sektora ne prestaje, poručio je Aleksandar Gubaš iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na protestu nezadovoljnih umetnika i kulturnih radnika koji je u toku ispred Ministarstva kulture u centru Beograda.

U Vlajkovićevoj se, iako je počeo protest, još uvek skupljaju umetnici, ima ih na desetine, pa je blokiran saobraćaj. „Naoružali“ su se plakatima, na kojima, između ostalog, piše: „Umetnost jednako borba“, „Umetnost je društveni delatnik“, „Hoćemo plaćeni godišnji odmor“, „Maja i Aja su do jaja“, „Maja Gojković je ministarka nepotizma i nekulture“.

Umetnike su došli da podrže Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“, Dragana Rakić i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, ali i Petar Đurić iz Pokreta-Ćale ovo je za tebe.

Jedna od prisutnih umetnica rekla nam je kako kulturnim radnicima ovde ne preostaje ništa drugo do da „odu iz Srbije“ i dodala:

– Ako želite da se bavite umetnošću, idite iz Srbije!

Drugi pak je poručio da je ministarka kulture Maja Gojković „elementarna nepogoda“, odbrusivši:

– Nema svrhe razgovarati s njom!

Govornici na protestu, na kom je i Minja Bogavac, otkrili su da kad je Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija uslikan na protestu „Srbija protiv nasilja“, Maja Gojković je odmah sutradan tražila da preda dužnost rukovodioca.

Aleksandar Gubaš, član UO Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije istakao je kako je svima jasno da kontinuirana devastacija kulturnog sektora ne prestaje.

„Suočeni smo sa ozbiljnim izzovima i preprekama koje sistematski dovode do propadanja ovog sektora. Ministarstvo kulture koje bi trebalo da bude poveznica i zaštitnica umetnika, kulturnih radnica i radnika, nažalost ne ispunjava tu ulogu. Umesto da promoviše raznolikost, podstiče stvaralaštvo i obezbeđuje pravične uslove ministarstvo nastavlja da donosi odluke koje samo doprinose daljoj destrukciji kulturnog sektora“, naveo je on i dodao:

Aleksandar Gubaš Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi, akteri i akterke kulturnog scene i zainteresovani pojedinci, danas stojimo zajedno kako bismo glasno pozvali Ministarstvo kulture na odgovornost za kršenje zakonakonkursnih procedura, netransparentnost u većini aspekata rada, snižavanje budžeta i lošu raspodelu novca. Tražimo od Ministzratsva kulture transparentnost i participaciju u procesima donošenja odluka. Potrebno je uspostaviti sistemsku podrškru katerima i akterkama u kulturi kako bismo mogli da radimo u dostojanstvenim uslovima i doprinesemo savremenoj kulturi Srbije.“

„Ono za šta se mi zalažemo, pored tog blagovremenog raspisivanja konkursa jeste transparentan izbor članova komisija koji su stručni ljudi. Jako čest slučaj je da postoji sukob interesa kada su u pitanju članovi komisija i da dodeljuju sredstva direktno organizacijama čiji su predstavnici u komisiji. Dešava se da članovi komisije ne poznaju nezavisnu kulturu i redak je slučaj da neko sa nezavisne scene sedi tamo“, istakla je Sanja Radulović iz Asocijacije.

Podsetimo, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je pre neki dan sve kulturne radnike na protest u Vlajkovićevoj ispred zdanja Ministarstva kulture Srbije, jer je to ministarstvo objavilo, kršeći zakonski rok, rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.r

Asocijacija je zato pozvala sve umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture da „zajedno kao scena definišu naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušaju da spreče dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na protest su pozvali i predstavnici drugih udruženja ULUS i SULUJ.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.r

Protest se održava, iako je u međuvremenu ministarka kulture Maja Gojković pozvala je predstavnike Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije sutra na sastanak i otvoreni razgovor kako bi razgovarali o temama koje su naveli u svom proglasu.

Bonus video: O protestu umetnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar