Foto.promo

Izložba “Oda bujanju” akvarela i pastela sa motivima iz prirode Snežane Marinković (1947 -2007), biće otvorena u ponedeljak, 20. marta u 19 časova, Galeriji Singidunum u Beogradu.

Do sada neizlagani radovi manjeg formata, inspirativan su deo opusa ove beogradske umetnice, poznate po prenosivim mozaicima, ali i ciklusima radova na papiru. Pored oko osamdeset mozaika u prirodnom kamenu izradila je i na stotine skica i crteža tušem, pastela, akvarela, akrilika, kombinovanih tehnika…

Foto.promo

“Svojevrsnu riznicu delikatnih radova, ljupkih i upečatljivih, veštih u nervaturi linija i zvonkih u boji, prilažemo afirmisanom delu njenog doprinosa savremenoj umetnosti. Ta svojevrsna putovanja na papiru sinhronizovala su inspiraciju baštinjenu u neposredno okolnom svetu, kako kroz materiju, tako i bogatstvo forme”, zapisala je u katalogu izložbe Ljubica Jelisavac–Кatić i dodala:

“Lepotom i virtuoznošću plene njene likovne beleške, predstave cveća i pejzaži u blokovima – utisci sa putovanja. Autorka se često vraća jednom motivu. U ovim likovnim etidama, ideja i realizacija su u saglasju, bilo da su dominantniji lirizam, melanholija ili snažan naboj forme, odnosno emocije.

Foto:promo

Važno je istaći, naglasila je Ljubica Jelisavac–Кatić, da je za rad Marinkovićeve karakteristično kombinovanje tehnika, u ovom kontekstu akvarela i pastela, odnosno, akvarela i tuša.

“Harmonijom kolorita, oblika i linija, fokusiranjem na motiv i detalj, izloženi radovi zaslužuju pažnju. Uz to, i oni potvrđuju apsolutnu pripadnost autorke Mediteranu. Od njene inspiracije antičkim i ranovizantijskim nasleđem, i doprinosa staroj mozaičkoj tehnici, do kontinuiranog beleženja na papiru, flore (u nekim ciklusima i faune) i predela u svojoj i zemljama Sredozemlja. Od plodnih zavičajnih terena do osunčanih pejzaža sa Juga”.

Foto.promo

Snežana Marinkovič rođena je 1949. u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u na odseku slikarstva. Magistarske studije zidnog slikarstva završila je na istom fakultetu. Bila je član ULUS-a od 1973. godine, kao i umetničke grupe ,,Ametist” od 2001. godine. Кao konzervator-restaurator, radila je u Ateljeu za konzervaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je Prve nagrade na izložbi crteža Beograd 86, Galerija NUBS Preminula je 19. februara 2007. godine. Njena dela nalaze se u Narodnom muzeju Srbije, Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju Кruševac, Narodnom muzeju Кraljevo, Muzeju Ras Novi Pazar, Galeriji likovne jeseni Sombor, Savremenoj galeriji Zrenjanin, Narodnom muzeju Bitolj, Galeriji savremene umetnosti u Torunju, Poljska, Кulturnom kompleksu u Monastiru, Tunis, i drugim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj, Кanadi, SAD, Japanu i Tunisu.

Izložba će biti otvorena do 30. marta 2023. godine.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar