Žarko Trebješanin Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Promocija knjige „Tajna veza između psihologije i književnosti” Žarka Trebješanina, održaće se 17. oktobra u 19 časova, u tribinskoj sali Doma omladine.

Učestvuju: prof. dr Milan Radovanović, Akademija umetnosti, prof. dr Mihailo Pantić, književnik i književni kritičar, i autor knjige, prof. dr Žarko Trebješanin. Moderator je Jovan Blagojević, Biblijski kulturni centar.

Književnost kao izraz ljudskog duha i logosnosti, jedan je od najstarijih poznatih načina ljudskog stvaralaštva. Od Sumera i Akada do klasičnih i modernih ostvarenja, u ovoj oblasti se pojavljuje nešto neuhvatljivo, često nagovešteno, ali ne i definisano. Ono što izmiče preciznom određenju, a opet neretko predstavlja samu suštinu, ne samo književnog dela, već pre fundamentalnog ljudskog postojanja koje se u delima univerzalnog značaja ostvaruje.

Veza između književnog i duhovnog, pa i religijskog iskustva, prepoznaje se kroz čitavu ljudsku istoriju, a u novije vreme psihološki pristup ovim temama omogućuje nove uvide. Upravo takve uvide nam nudi nova knjiga prof. dr Žarka Trebješanina, kaže se u saopštenju.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović otkriva kako je nastala pesma „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar