Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Komemoracija glumici Radmili Živković (1953-2024) održana je u Narodnom pozorištu, uz prisustvo članova porodice, prijatelja i kolega. Sahrana čuvene dramske umetnice zakazana je za 14.30 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a prethodno će biti opelo u 13.30 časova.

Pišu: Bratislav Nikolić i Mona Cukić

Poslednje zbogom jednoj od najcenjenijih srpskih pozorišnih i filmskih glumica Radmili Živković, koja je preminula 20. septembra u Beogradu u 72. godini, uputili su Tanja Bošković, Dragana Varagić, Aleksandar Đurica, Bojana Stefanović, Radoslav Zelenović, Geroslav Zarić, Igor Đorđević, Nikola Selaković, Ivica Dačić…

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast „glumici koja je imala nesvakidašnji dar“.

Svetislav Bule Goncić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Radmila Živković nije bila obična glumica. Njen dar je nesumnjivo prepoznat od reditelja, kolega, pisaca, i naravno, njene verne publike. Svetlo Rade Živković nikada se nije ugasilo. Njen jedinstveni umetnički izraz ne možeš da naučiš, ili ga imaš ili ne. Čaroban dar, nepresušna kreativnost, kao i njena autentičnost, čine Radmilu jednom od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica. Rado, hvala ti što nas ne napuštaš, scena ti je zauvek zahvalna, a mi te ispunjeni tom svetlošću ispraćamo sa velikom ljubavlju – kazao je Goncić.

Svetislav Bule Goncić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da će uvek pamtiti uloge Radmile Živković koja bi svakom rolom, pa i onom sporednom, sve ostale bacala u drugi plan:

– Njoj i njenoj duši sigurno je lakše jer odlazi na bolje mesto. Hvala joj što je svojim delom obogatila naš film, pozorište i kulturu uopšte. Pamtićemo je.

Nikola Selaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da je sa porodicom Živković više od 30 godina porodično povezan jer im je zet.

– Bili smo veoma vezani. Evo i sada mi se čini kao da Radmila glumi i da je ovo sve deo njene predstave. Njen rodni grad Kruševac bio je simbol slobode za naš narod. I politički sam učestvovao u njenom životu, ali nikada nisam znao šta će da kaže kada izađe na binu. Znala je javno da govori protiv prostote i šunda. Bila je komičarka izuzetnog dara, a biti duhovit čovek – znak je inteligencije. Mlada je otišla, ali život je takav. Hvala ti puno Rado za sve što si nam pružila – kazao je Dačić.

Ivica Dačić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Usledile su fotografije i snimci iz njene bogate karijere i života, koji su posebno dirnuli i podsetili prisutne na neizbrisiv glumičin trag i na to koliko ju je publika volela zbog njene autentičnosti, emotivne dubine i sposobnosti da na sceni prenese širok spektar osećanja.

Radmila Živković rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Diplomirala je na glumi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde su joj profesori prepoznali potencijal, koji će ubrzo postati očigledan široj javnosti. Stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta postala je 1984. godine. Na matičnoj i scenama drugih pozorišta (Pozorište na Terazijama, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište…) ostvarila je niz značajnih uloga.

Na kraju komemorativnog skupa prikazan je film koji je pripremio reditelj Balša Đogo. Završio ga je scenom iz komada „Gospođa ministarka“ u kom je Radmila Živković igrala glavnu junakinju iz pera Branislava Nušića, i to dugo godina na sceni Narodnog pozorišta u režiji Jagoša Markovića, koji je preminuo pre 12 meseci. Salom nacionalnog teatra prolomio se dugi, poslednji aplauz za veliku glumicu:

– Idite kući, ali zapamtite ja opet mogu da budem ministarka…

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar