Jasna Tijardović Popović Foto: seecult.org

Komemoracija povodom nedavne smrti istaknute istoričarke umetnosti, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti i likovne kritičarke Jasne Tijardović – Popović biće održana u petak 12. aprila u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti (Sala Protić).

O radu, angažmanu i značaju delovanja unutar polja kulture i kustoske prakse Jasne Tijardović – Popović govoriće kolege i prijatelji: Jerko Ješa Denegri, dugogodišnji kustos Muzeja savremene umetnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji, Slavko Timotijević, istoričar umetnosti, dugogodišnji kustos i urednik Studenskog kulturnog centra u Beogradu, i Svetlana Mitić, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti.

Ovim povodom pročitaće se i pismo / tekst Jadranke Vinterhalter hrvatske istoričarke umetnosti, nekadašnje kustoskinje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i učesnice u likovnim dešavanjima Studenskog kulturnog centra sedamdesetih godina.

Jasna Tijardović – Popović preminula je u Beogradu 14.12.2023. posle duže i teške bolesti.

Rođena je 1947. godine u Splitu. Završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1971. godine. Započela je svoju karijeru u Studentskom kulturnom centru u Beogradu kao deo grupe umetnika i kritičara koji su eksperimentisali sa jezikom i sistemom umetnosti ranih sedamdesetih godina. Sa umetnikom Zoranom Popovićem, jednim od članova uticajne neformalne grupe šestoro umetnika okupljenih oko SKC-a (sa Marinom Abramović, Rašom Todosijević, Nešom Paripović, Erom Milivojević i Gergeljom Urkomom) boravila je sredinom 70-ih godinu dana u Njujorku, prateći kretanje zajednice umetnika okupljenih oko grupe Art & Language.

Bonus video: Komemoracija Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar