Foto: EPA-EFE/ANDREAS RENTZ / POOL, EPA-EFE/Alejandro Garcia,EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, gde će svetsku premijeru imati novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", biće prikazano 17 ostvarenja, među kojima su favoriti naslovi koje su potpisali Radu Žude, Lav Diaz i Kventin Dupju.

I dok će novi film Dragana Bjelogrlića biti premijerno prikazan u okviru prestižnog programa Piaca Grande, predstavljamo favorite u Glavnoj takmičarskoj selekciji:

„’Yannick’ je jednostavno Kventinov najbolji i najzreliji film do sada, smislen je i brutalan. Više smo nego ponosni što ovaj dragulj predstavljamo međunarodnoj publici“, rekao je Gregoar Melin iz “Kinologije”, koja je distributer ovog francuskog filma.

“Do Not Expect Too Much from the End of the World” je naziv poslednjeg filma čuvenog rumunskog nagrađivanog reditelja Radua Žudea.

“Svojim skromnim moćima pokušao sam da povežem različite narative, različite žanrove (road-muvi, komediju, dokumentarni film), različite vrste humora i različite estetske strategije za koje se nadam da će publika sa radošću otkriti”, kaže Radu Žude o svom novom filmu, za koji je napisao i scenario.

Svetsku premijeru u Lokarnu imaće i novi film filipinskog reditelja Lava Diaza “Essential Truths of the Lake”. U njemu se pojavljuje lik konfliktnog policijskog poručnika Hermesa Papaurana, jednog od najboljih istražitelja na Filipinima. Na pitanje šta čoveka pokreće da traga za istinom, Papauran potišteno kaže da možda samo želi da nastavi sebi da nanosi bol. Suočen sa krvavim ubistvima i drskim lažima filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, on nastavlja svoju borbu da pronađe rešenje za slučaj star 15 godina. To je postao krst koji jedva nosi, ali ga svejedno vuče…

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podsetimo, novi film Dragana Bjelogrlića je istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Foto: Promo

Jedan od najprestižnijih svetskih filmskih festivala održava se ove godine od 2. do 12. avgusta.

Bonus video: Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar