Foto: Promo

Niko ne čisti za sobom, priča baba Nikosava dok čisti fasadu zgrade. Neumorna, potom šeta kuče, priča kako je život za nju kretanje, a onda kaže svom mezimcu: "Čekaj, evo trči baba". A na kraju Nikosava zaključuje: "Jednostavno, zdrava sam".

Ovo je delić iz zvaničnog spota za 16. Beldoks, koji su za Međunarodni festival dokumentarnog filma režirali Dušan Šaponja i Dušan Čavić. I ovaj spot je u celosti prikazan na današnjem susretu s medijima u Bioskopu Balkan, na kojem je predstavljen program 16. Beldoksa, koji počinje 10. maja i traje do 17. maja.

Ovogodišnji Beldoks publici će ponuditi raznovrstan program, i čak 105 ostvarenja, od čega će se na festivalu desiti devet svetskih i 91 srpska premijera, uz tridesetak projekata u razvoju ili završnim fazama produkcije. Festival će se odvijati na osam lokacija u Beogradu, među kojima su Dom omladine, Jugoslovenska kinoteka, Dvorana kulturnog centra, Sinepleks Ušće, Art bioskop Kolarac… Takođe, i u hibridnom obliku, a pored bioskopskih projekcija, jedan deo selekcije biće dostupan preko Beldoks onlajn platforme i na Insajder televiziji.

Foto:Promo/Beldocs

Koji su to kratki i dugi filmovi selektovani za Međunarodni takmičarski program, kao i Srpski takmičarski program, i ostvarenja selektovana za Euroimažovu nagradu Audencija obrazložili su čelnici Beldoksa, najavivši da će svojim prisustvom festival uveličati čak 150 gostiju.

U takmičarskom programu koji se tiče ovog podneblja jeste 12 filmova, a među njima je i ostvarenje koje 10. maja otvara festival – „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića, čija je svetska premijera bila u Karlovim Varima, a regionalna na Sarajevo film festivalu.

Sjajan, impresivan film sačinjen od pretno medijske arhive, a tu je „A istok reka teče“ Jelene Radenović, inspirisan vezom njene porodice sa Prokletijama, kao i „Aurorin san“ Dragane Jovanović s autorkinim unutrašnjim promljanjima. Takođe i „Bugi i demoni“ Ivana Šijaka, u kojem prati slavnog fotografa Bugija. Rudarski basen u okolini Majdanpeka tema je filma „Flotacija“ Aleksandre Tatić i Zoi Ajano. U takmičarskom programu su i „Lopte“ Gorane Jovanov, „Na kraju puta“ Ivane Todorović, „Niko vredan pomena“ Svetislava Dragomirovića kao intiman profil jednog zanimljivog čoveka, pa film bez dijaloga „Portret umirućeg džina“ Stefana Đorđevića. Srđa Vučo i Luka Papić, koji je prošle godine pobedio na Beldoksu, predstavljaju se s filmom „Prizvan i pozvan“, u kojem se bave prvim vanstranačkim izborima kod nas. Tu je i „Reznica“ Davora Marinkova, koji donosi priču o izbeglicama iz rata koji ne uspevaju da se uklope u zivot u Srbiji, i „Vodič za obalska utvrđenja“ Tijane Petrović – naveo je selektor Igor Stanojević.

Mara Prohaska Markovic direktorka Beldocsa i Igor Stanojević selektor i programski direktor Foto:Promo/Beldocs

Umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Singh, koji se uključio u susret s medijima video porukom, s obzirom da je u Kuala Lumpuru, u kojem priprema novi film, ocenio je, kad je Međunarodni takmičarski program u pitanju, najbolji od kad festival postoji. Na Beldoksu predstavljaju 10 autora mlađe generacije iz svih krajeva sveta.

Iz SAD nam dolazi film „Cisko kid“ Emili Kej Alen koji donosi prilu o svojevrsnom gradu duhova, iz Afrike, odnosno Konga „Drugi profil“ Armel Hostiou, koji se bavi zloupotrebom virtuelnih identiteta na društvenim mrežama. Prikazujemo i švajcarska ostvarenjaKao ostrvo“ Ticijana Bušija o prijateljstvu nnih čuvara koji u Lozani čuvaju prilaz reci, „Kletva“ Marije Kaur Bedi i Saindara Singa Bedija o borbi s alkoholizmom, kanadske „Klinke“ Fani Peletije o tinejdžerkama koje se bave lajvstrimingom, libanski „Trećiii“ Karima Kasema, koji donosi priču o Fuadu automehaničaru. Iz Kolumbije stiže film „Zbogom divljaku“ Serđa Sarmijenta koji odlazi u džungle te zemlje kako bi spoznao svoje poreklo, a Turske „Oblici zaboravljanja“ Burak Čevik u kojem se par, koji je upravo raskinuo, osvrće na svoju vezu, dok se film „Pejzaž“ bavi sukobom Jermenje i Azerbejana u Nagorno-Karabahu. Na Beldoksu ćemo imati i svetsku premijeru slovačkog ostvarenja „Teritorija mašte“ Paule Malarove, koja donosi priču o ratnom stanju u državi koja je u miru – objasnio je umetnički direktor Beldoksa.

Marko Grba Singh je najavio da 16. po redu Beldoks donosi i selekciju „A Sense of Place“, koja se na različitim festivalima odvija pod pokroviteljstvom fondacije Vima Vendersa. U okviru ove selekcije biće prikazano šest filmova koji se bave odnosom prema domivini, od čega je četiri iranska i dva iz bivše Jugoslavije.

Marko Grba Singh umetnicki direktor Beldocsa Foto:Promo/Beldocs

Direktorka Beldoksa Mara Prohaska Marković izrazila je zadovoljstvo i čast što je baš ovaj festival, od svih na svetu izabran da dodeli nagradu za najbolju rediteljku Euroimažovu Audenciju. U trci za ovo priznanje biće ostvarenja: „Flotacija“, „Klinke“, „Od nule“, „Beleške iz Eremocena“, „Cvetovi ljudskog tela“, „Kapr kod“, „Vidi šta si me naterao da uradim“, „Bend“, „Sestrinstvo suve saune“, „Apolonija, Apolonija“, „Polaris“ i „Gluvarenje u Toljatiju“, a laureatkinja će biti ovenčana i novčanom nagradom od 30 hiljada evra koje će moći da uloži u novi film.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar