Deca sunca Foto: Matthias Horn

Hvaljeni komad „Deca sunca“ Maksima Gorkog, u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum, otvoriće ovogodišnji Bitef. Svečano otvaranje zakazano je za 4. oktobar u 20 časova, na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kaže se u saopštenju organizatora.

Gorki je ovo delo pisao početkom 1905. godine, tokom zatočeništva u ozloglašenoj Petropavlovskoj tvrđavi, nakon što je uhapšen jer je glasno govorio protiv ruskog cara. Slovenačka rediteljka Mateja Koležnik svoju „Decu sunca“ smešta u vreme malo bliže nama, i u kontekst svojevrsne revolucije, odnosno u šezdesete godine XX veka, gradeći precizne i detaljne portrete likova, u isto tako vrlo detaljnom, preciznom i hiperrealističnom prikazu scenskog prostora.

Nakon premijernog izvođenja u oktobru prošle godine, predstava je zabeležila odlične kritike. „Vestdojče Algemajne Cajtung“ ocenio da je u pitanju „izvanredan povratak velikim pozorišnim vrednostima“. Martin Krumbholc za portal „nachtkritik.de“ piše: „Kasting je toliko savršen da je skoro svaka pojedinačna uloga izneta za nijansu bolje, dinamičnije ili prefinjenije nego što se to može zamisliti kada čitate komad. A to, naravno, ne može svako pozorište.

Deca sunca Foto: Matthias Horn

Talentovanu glumačku postavu predvode poznati holandski pozorišni i televizijski glumac Gaj Klemens i holandska pozorišna zvezda u usponu Ane Ritmejer. Za impresivnu scenografiju zaslužan je nagrađivani austrijski scenograf Rajmund Orfeo Fogt, sa kojim Koležnik sarađuje dugi niz godina. Kostime je uradila Zagrepčanka Ana Savić Gecen, koja je prepoznata po svom radu kako u pozorištu, tako i na filmu – do sada je osvojila čak tri Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli.

Bonus video: Šta će biti sa BITEF-om bez i posle Ivana Medenice?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar