Foto: GUILLAUME COLLET / Sipa Press / Profimedia, EPA-EFE/JULIEN DE ROSA, EPA-EFE/ETTORE FERRARI, Shutterstock

"Ostrvo silovatelja", "Nema Zlatnog lava za predatore", "Seksistički bioskop/feministički odgovor" natpisi su na transparentima, koji su juče osvanuli u Veneciji.

„Da li će Zlatnog lava dobiti silovatelj“, stoji na još jednom transparentu na Lidu, kao vid anonimnog protesta zbog toga što je 80. Venecijanski filmski festival u selekciju uvrstio ostvarenja Romana Polanskog i Vudija Alena. I dok je novi film Polanskog „Palata“ svetsku premijerno imao u subotu uveče na Mostri, za večeras je zakazana svetska premijera prvog Alenovog ostvarenja na francuskom „Coup de Chance“.

Čitav niz transparenata, s parolama ispisanim na italijanskom, francuskom i engleskom jeziku, kojima se čelnici Venecijanskog festivala stavljaju na „stub srama“, jer „ugošćuju silovatelje“, postavljen je na tri udarne lokacije u Veneciji. Transparenti su, kako prenosi „Holivud riporter“ rađeni istom tehnikom – različita pojedinačna slova, svako slovo, crne boje, na zasebnom papiru, zalepljeni ili na zidove ili postavljeni na pločnike. Još uvek se ne zna ko stoji iza ovog vida protesta.

Oglasila se i policija, navevši da je pokrenuta istraga, ali ništa detaljnije. Među sloganima su oni koji se tiču isključivo Polanskog i Alena: „Traži se Polanski“ ili „Coup de Chance: pravda ne radi svoj posao“. Tu su i oni koji su usmereni direktno na čelnike 80. Venecijanskog festivala, poput onog na kojem stoji – „80 godina podržavanja“. Međutim, onaj transparent na kojem stoji „Hoće li Zlatni lav otići silovatelju?“ pogrešno je usmeren na Polanskog i Alena, s obzirom da njihova nova ostvarenja nisu u takmičarskom programu, već se prikazuju van konkurencije u Veneciji.

Doduše, u trci za nagrade jeste novi film Lika Besona „Dogman“, a francuskog sineastu je pre dva meseca Apelacioni sud u toj zemlji oslobodio optužbi za silovanje.

– Istorija umetnosti je ispunjena umetnicima koji su bili kriminalci, ali bez obzira na sve i dalje se divimo njihovim delima – branio je direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera već nekoliko puta selektovanje filmova Polanskog i Alena.

Roman Polanski, koji je priznao da je silovao 13-godišnjakinju 1977. godine, za šta je odslužio kaznu kućnog pritvora u Švajcarskoj, u kojoj živi, još uvek je na poternici SAD. I nije prisustvovao premijeri u Veneciji, pa je ekipu predvodila glumica Fani Ardan. Kritičari su „sahranili“ ostvarenje „Palata“, nazvavši ga „potpunim debaklom“ i navevši da je to „nešto najgore što je Polanski u karijeri uradio“.

Premijera 50. filma u karijeri i prvog na francuskom jeziku Vudija Alena, kojem je u Americi, praktično, onemogućeno da radi zbog optužbi usvojene ćerke Dilan da ju je kao sedmogodišnjakinju seksualno zlostavljao, što je sud u SAD odbacio, „Coup de Chance“ zakazana je za večeras.

Bonus video: Otvaranje Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar