Beta Vukanović , Moja soba u Parizu Foto:Muzej grada Beograda

U okviru pratećeg programa izložbe „Beta Vukanović. Кlasik moderne“, autorka izložbe Isidora Savić održaće predavanje „Bamberg, Minhen i Beograd: gradovi Bete Vukanović (o putovanjima, slikama i identitetu)“ u četvrtak, 12. januara u 16 časova, u Кonaku kneginje Ljubice, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

“Ja sam volela samo lepotu i snagu života. To sam tražila i susretala gde god sam bila, u Parizu, Nemačkoj, Italiji”, zapisala je 1958. godine Beta Vukanović.

Beta Vukanović Foto:Wikipedia

Slikarka je tokom dugog životnog veka bila posvećena umetničkom i pedagoškom pozivu, ali i putovanjima. Кao „večiti putnik i neumorni umetnik“, letnje raspuste je provodila obilazeći brojne srpske i evropske gradove. Poput likovne hroničarke, beležila je svoje impresije o ljudima i gradovima na uljanim slikama, akvarelima i pastelima.

„Zbog jednog autentičnog kostima (Beta Vukanović) bi putovala u Makedoniju i u južnu Srbiju. Da bi osetila snagu surovih lepota kamenih litica, putovala je skoro neprohodnim klisurama duž Ibra,“ navodi su iz štampe koji svedoče o slikarkinoj posvećenoj potrazi za inspirativnim modelima i živopisnim predelima.

Beta Vukanović je rođena 1872. u Bambergu, školovala se 16 godina u Minhenu (1881–1897), a vrhunac svoje plodonosne umetničke i pedagoške karijere je ostvarila u Beogradu, gde je živela i stvarala 74 godine.

Ukoliko se pozovemo na iskaz da „živimo u gradovima, ali i gradovi žive u nama“, nastojaćemo da rasvetlimo kako su pomenuti gradovi i putovanja uticali na životni put i stvaralaštvo Bete Vukanović, te na formiranje njenog identiteta kao slikarke, likovne pedagoškinje, karikaturistkinje, pobornice udruživanja umetnika i humanitarne radnice.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar