Foto: Promo

Zbornik "Okean Pekić" sa tekstovima pisaca i istoričara, prijatelja i poznanika čuvenog književnika, u izdanju Biblioteke grada Beograda, privukao je veliku pažnju čitalaca, ali se ta knjiga ne može naći u knjižarama. Do nje čitaoci mogu da dođu samo u bibliotekama.

Odmah nakon što smo pisali o tome da je objavljen „Okean Pekić“, koji je priredio pisac, književni kritičar i profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić, a posebno nakon što smo objavili nekoliko tekstova Pekićevih savremenika iz ovog zbornika, ljubitelji dela čuvenog književnika raspitivali su se gde mogu da nabave knjigu, pošto je u knjižarama – nema.

– Čitaoci mogu da odu u biblioteku i da je iznajme. To važi za sve knjige iz edicije „Vrhovi“. Neke od ranijih knjiga iz te edicije, o Dušku Radoviću na primer, bile su baš tražene. Čuo sam da je Biblioteka doštampala primerke te knjige. Predlagao sam da bar u glavnim beogradskim knjižarama podelimo poneki primerak „Okeana Pekić“, ali su mi rekli da ne može, jer Biblioteka nije registrovana za prodaju svojih izdanja. I mene ljudi zovu, ali im kažem da sam ja kao urednik imao prava na nekoliko primeraka i njih sam već podelio – kaže Mihajlo Pantić.

U Biblioteci grada Beograda navode da „Okean Pekić” može da se kupi, ali samo u ovoj ustanovi.

– „Okean Pekić“, drugi zbornici iz edicije „Vrhovi“, kao i sva ostala izdanja Biblioteke grada Beograda mogu se kupiti u samoj Biblioteci, u Ulici Kneza Mihaila 56. Deo izdavačke produkcije BGB može se pogledati na našem sajtu, a celokupna izdavačka produkcija će biti prezentovana na novom veb sajtu koji je u pripremi – kaže Marjan Marinković, pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda i dodaje da se zainteresovani o izdavačkoj ponudi ove ustanove mogu informisati i telefonom na 011 2024-015.

U zborniku „Okean Pekić“ sabrani su tekstovi 14 autora: Borislava Mihajlovića Mihiza, Vladete Jankovića, Nataše Mijušković, Đorđa Lebovića, Predraga Palavestre, Dušana Puvačića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailovića, Čarlsa Simića, Radoslava Bratića, Gojka Božovića, istoričara Radivoja Radića i Srđana Cvetkovića, te Mihajla Pantića.

Ljubitelji Pekićevog dela iz Beograda će kudikamo lakše moći da dođu do primerka knjige, a šta je sa čitaocima iz drugih gradova u Srbiji? U Biblioteci kažu da će oni moći da je iznajme u svojim matičnim bibliotekama.

– Većinu naslova iz edicije „Vrhovi“ Biblioteka grada Beograda je poklonila većim javnim bibliotekama u Srbiji, tako da ih čitaoci širom zemlje mogu pronaći tamo – navodi Marinković.

Edicija „Vrhovi“

U okviru edicije „Vrhovi“ do sada je objavljeno 12 knjiga, posvećenih Dragoslavu Mihailoviću, Branku Miljkoviću, Svetlani Velmar Janković, Davidu Albahariju, Dušku Radoviću, Branku Ćopiću, Danilu Nikoliću, Ivi Andriću, Milošu Crnjanskom, Dušanu Кovačeviću, Miloradu Paviću i Borislavu Pekiću.

Zbornik „Okean Pekić“ objavljen je 2020. povodom 90 godina od rođenja autora „Zlatnog runa“, „Besnila“, „Hodočašća Arsenija Njegovana“ i drugih romana, pripovetki, dramskih komada, radio drama, memoarske proze, pisama… Iste godine navršila se i decenija od pokretanja edicije „Vrhovi“, koja se bavi „objavljivanjem atipičnih, autentičnih zbornika posvećenih najznačajnijim srpskim stvaraocima“, a uređuje je Mihajlo Pantić.

Tokom prošle godine su, dodaju u Biblioteci, objavljena i dva reizdanja iz ove edicije: „Bezdane svetlosti – o književnom delu Svetlane Velmar Janković“ i „Poštovanom Dušku Radoviću“.

U Biblioteci grada navode i da su prošle godine dopunili izložbu autorke Olge K. Marjanović, izvorno nastalu 2007. godine, novim plakatima i obimnim katalogom, a da će otvaranje biti organizovano čim to dozvole epidemiološki uslovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare