"Dau, generacija", plakat Foto: Promo

Ostvarenje "Dau. generacija" ruskih autora Ilje Hržanovskog i Ilje Permjakova najbolji je film ovogodišnjeg 26. po redu Festivala autorskog filma, dok je najboljom rediteljkom proglašena mlada Gruzijka Dea Kulumbegašvili.

Dodelom nagrada najboljim ostvarenjima iz takmičarskog programa danas je u Kombank dvorani okončan prvi deo FAF-a, s tim što se manifestacija nastavlja sve do 16. decembra.

U skladu sa neveselom situacijom u kojoj živimo i nametnutim restrikcijama zbog koronavirusa protekla je i tradicionalna dodela nagrada Festivala autorskog filma. Umesto uveče, nagrade su dodeljivane nešto posle 14.30 sati, po mračnom beogradskom danu kako bi publika stigla da do 17 časova, kada bioskopi moraju da se zabrave, pogleda još jedan film…

Iako su ceremonije dodele nagrada obično svečarske, ova je protekla u polupraznoj sali Kombank dvorane, sa pedesetak ljudi u publici opremljenih obaveznim maskama. Zbog loše situacije sa koronavirusom, većina sineasta, čiji su filmovi predstavljeni u takmičarskom programu nije mogla ni da prisustvuje festivalu.

Svu apsurdnost situacije kojoj se FAF proteklih dana hrabro suprotstavljao, mikrofoniju zbog uključenja reditelja putem video linkova, ili poruka, mikrofoniju u sali, nestajanje slike komentarisao je i domaćin dodele Stefan Ivančić, rečima:

Stefan Ivančić, Foto: Tanja Drobnjak/Promo

– Pokušavamo nekako da se snađemo u ovom hibridnom izdanju…

Dobitnika nagrade profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića – u filmu „Domovine“ proglasio je, uključivši se onlajn u ceremoniju, Branislav Dimitrijević.  Nagradu je umesto rediteljke Jelene Maksimović preuzela Jelena Angelovski, glumica i producentinja filma. Angelovski, ujedno i jedna od retkih prisutnih na ceremoniji, zahvalila se organizatorima FAF-a zbog šanse da se njihov film vidi u bioskopima:

Jelena Angelovski prima priznanje Foto: Festival autorskog filma/Promo

– Beogradska premijera na FAF-u nam je omogućila da se sretnemo sa publikom, što je za svakog stvaraoca najvažnija stvar. Ova nagrada je za nas nešto veoma specijalno i predstavlja potvrdu našeg velikog zajedničkog rada – poručila je Angelovski.

Nagradom za najhrabriji film selekcije „Hrabri Balkan“ ovenčan je Vladimir Vulević za ostvarenje „Kako sam pobedio lepak i bronzu“, odlučio je jednoglasno žiri u sastavu Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić.

Propraćen aplauzom malobrojne publike Vulević se zahvalio na nagradi, uz komentar da je malo čudna atmosfera, potom se ovako našalivši:

Vladimir Vulević Foto: Festival autorskog filma/Promo

– Eto, ne mogu ni da se izljubim sa članom žirija, a tome sam se dugo nadao… Hvala žiriju, filmskoj ekipi i FAF-u, jer bez publike koja je došla da pogleda film i bez bioskopa ovo sve ne bi imalo smisla.

U međunarodnom takmičarskom programu žiri u sastavu Elma Tatragić, Leon Lučev i Marko Đorđević dodelio je i posebno priznanje koje je pripalo rediteljki Nataliji Vorožbit za debitantski film „Loši putevi“, koja se publici obratila video porukom istakavši da je veoma uzbuđena zbog priznanja.

Nagradu za najbolji scenario „Gordan Mihić“ dobio je film Visara Morine za film „Izlazak“, a priznanje „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad snimatelj filma „Koncentriši se, baba“ – Almir Đikoli.

Laureat priznanja za najbolju režiju, kako je saopštio Marko Đorđević, jeste sineastkinja Dea Kulumbegašvili za film „Početak„, vizuelno uzbudljiv, režijski čvrst, sa naracijom koja suptilno komunicira sa gledaočevom podsvesti. Gruzijska rediteljka poslala je video poruku u kojoj se zahvalila žiriju, istakavši kako je počastvovana zbog nagrade.

– Pozdravljam i čitav tim koji organizuje festival, zbog toga što su omogućili da se festival održi ove godine, kao i što su moj film predstavili publici u Beogradu, u bioskopu!

A glavnu nagradu, Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, ove godine odneli su Ilja Hržanovski i Ilja Permjakov za film „Dau. generacija“ u nemačko-ukrajinsko-ruskoj produkciji.

U obrazloženju žiri je, između ostalog, istakao da svaki reditelj sanja da uvede sve u potpuno fiktivni svet filma u kome njegovi junaci žive, a da baš ovo ostvarenje „kamerom hvata taj uzbudljiv trenutak“.

Ilja Permjakov Foto: Festival autorskog filma/Promo

Jedan od reditelja filma Ilja Permjakov, koji se na ceremoniju uključio putem video linka, istakao je kako mu je velika čast što je dobio glavnu festivalsku nagradu:

– Drago mi je što je festival ima svoje gledaoce i što je profesionalna publika film dobro ocenila. Zahvaljujem se na tako divnom prijemu – poručio je dobitnik glavne nagrade FAF-a.

A dodela je okončana vrlo simbolično. Posle ceremonije publika je imala priliku da pogleda film „Egzotika“ Atoma Egojana. Upravo ovo ostvarenje jedno je od onih koje su obeležili prvo izdanje Festivala autorskog filma 1994. godine.

– Tada, u uslovima opsadnog stanja, koji su podsećali na ove danas, u uslovima međunarodne izolacije, ekonomskog kolapsa zemlje i rata koji je još uvek trajao na području bivše Jugoslavije film je predstavljao pravi pogled u svet za gledaoce. Tako je tada i glasio pun naziv FAF. Verujemo da će i danas „Egzotika“ biti taj oslobađajući pogled za publiku – poručio je Ivančić na kraju.

Program Festivala se nastavlja sve do 16. decembra ove godine, a povodom 125. godišnjice rođenja jednog od najvećih autora, buntovnika svog vremena, u poslednjoj nedelji Festivala biće prikazana restauirana retrospektiva filmova Baster Kitona. U okviru ove retrospektive, biće prikazani „Baster kao sportista“, „Parobrod Bili Mlađi“, „Tri epohe“, „The Saphead“, kao i film „General“ koji će zvanično, 16. decembra, zatvoriti ovogodišnje 26. izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu.

Satnice projekcija za poslednu nedelju nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar