Film "Mare", Foto:Promo/Festival autorskog filma

Prihvatila sam da igram majku u samo dve scene, a jedna je otpala u montaži. Nisam zvezda ovog filma, a Andrea, koju izuzetno poštujem i volim, učinila je da se usudim da snimim svoj film, rekla je glumica Mirjana Karanović na današnjoj konferenciji za medije u Kombank dvorani povodom projekcija filma rediteljke Andree Štake "Mare" na 26. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Konferenciju je otvorio predsednik Saveta Festivala autorskog filma Srdan Golubović koji se prvo osvrnuo na odlazak pisca Branimira Šćepanovića.

– Juče je preminuo veliki književnik Branimir Šćepanović i želimo da mu odamo počast, autor nekoliko filmskih scenarija za film Živka Nikolića „Smrt gospodina Goluže“, koji je rađen po njegovom romanu, i dva ostvarenja Kokana Rakonjca „Pre istine“ i „Zazidani“ – rekao je Golubović koji je potom izrazio zadovoljstvo što je film „Mare“ u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala.

Srdan Golubović i Mirjana Karanović, Foto: Festival autorskog filma/Promo

„Mare nikada nije letela avionom, iako živi pored aerodroma sa svojim mužem i troje tinejdžera. Voli svoju porodicu i brine o njima, ali ponekad se oseća gotovo kao strankinja u sopstvenom domu. Žudeći za promenom i nepoznatim, promatra avione kako lete iznad nje. Kada se jednoga dana u susednu kuću useli stranac, Mare će se naći pred najvećim iskušenjem u životu“, siže je filma „Mare“ Andree Štake, u kojem pored Mirjane Karanović igraju Marija Škaričić, Goran Navojec, Mateusz Kosciukiewicz, Mirjana Karanović, Ivana Roščić, Zdenko Jelčić, Nikša Butijer.

– Film se bavi nečim što je duboko intimno i lično. Dopao mi se vizuelno raskošan postupak koji predstavlja metaforu samog stanja junakinje i njenog sveta – istakao je Golubović.

Film „Mare“, Foto:Promo/Festival autorskog filma

Glumicu Mirjanu Karanović je najavio kao veliko ime evropskog filma, uz napomenu napomenu da s Andreom Štakom sarađuje još od njenog prvog filma „Gospođica“, gde je igrala glavnu ulogu.

– Prihvatila sam da igram majku u samo dve scene, a jedna je otpala u montaži. Nisam zvezda ovog filma, a Andrea, koju izuzetno poštujem i volim, učinila je da se usudim da snimim svoj film. Magična je njena iskrenost i odnos prema filmu kao prema nečemu što je lični iskaz. Andrea je autor kome je mesto na ovom festivalu. Njeni filmovi su lični, autorski. Rođena je u Švajcarskoj, gde danas i živi, a njene filmove, koji su svi vezani za Balkan, finansirali su švajcarski fondovi. Njena majka je iz Sarajeva, otac iz Dubrovnika, očuh iz Beograda, tako da je ona provodila vreme u tom porodičnom trouglu. Živela je neki uticaj odavde, iz balkanske utrobe. Izuzetno je volim što se razvija kroz vreme, prostor i lični i istorijski. Moja uloga je mala, ali kada Mare dođe kod svoje majke kao da sebe vidi u ogledalu. Taj gubitak slobode koji očekuje i taj susret inicira neke njene dalje postupke – rekla je Karanović.

Foto: Festival autorskog filma/Promo

Švajcarsko-hrvatska  rediteljka Andrea Štaka, koja se uključila preko video-linka, istakla je da je veoma srećna i ponosna što je njen film u takmičarskom programu.

– Bilo mi je bitno da Mira bude u ovom filmu, kao moj kreativni anđeo čuvar. Marija Škaričić glumi glavnu ulogu i nju sam ponovo želela da vidim na velikom platnu. Film je sniman u kući na Ćilipima, koja pripada mojoj rođaci. Inspirisalo me je to mesto jer su s jedne strane je simbol slobode, a sa druge strane veome je klaustrofobično jer gledate u more, pozadi su brda, Crna Gora, Dubrovnik. S Erolom Zubčevićem, direktorom fotografije, provela sam dosta vremena u Konavlima. Ozbiljno smo shvatili prirodu, neke scene su bile dokumentarne, neke vrlo intimne, a Erol je intuitivno išao za glumcima – objasnila je rediteljka i dodala da je najviše izaziva da u filmu transportuje osećaj u slike.

Andrea Štaka uključila se putem video linka, Foto: Festival autorskog filma/Promo

– Film „Mare“ bavi se pitanjem slobode unutar naših života. Familija je jako lepa i jako kompleksna stvar. Nekad je lepo biti u tom utočištu, odnosno gnezdu, ali ponekad hoćemo da izletimo iz njega, da odemo i budemo slobodni. Sve osobe tog mikrokosmosa kojim se bavi film imaju čežnju da budu zajedno, ali da budu i slobodni. Važno mi je da film i daje rešenje, ali i postavlja pitanja – rekla je Andrea Štaka.

Film „Mare“ prikazan je 30. novembra u Kombank Dvorani, a publika će imati priliku da ga pogleda i u sredu, 2. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Ovogodišnji Festival autorskog filma u Beogradu umesto tradicionalnih nedelju dana, traje čak tri sedmice, od 27. novembra do 16. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar