Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ne zamerite što ću možda biti setan i introspektivan, jer se FAF filma održava pod ovim okolnostima kakve ni najmračniji horor filmovi nisu mogli da predvide, rekao je Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i Kombank dvorane, na poslednjoj konferenciji za medije koja je održana danas povodom završetka takmičarskog dela ove smotre.

Ovaj deo 26. izdanja Festivala autorskog filma biće zatvoren sutra, 11. decembra u 15 sati, projekcijom restauirane verzije filma reditelja Atoma Egojana „Egzotika“, koji je bio film koji je otvorio prvi Festival autorskog filma davne 1994. godine.

Pre toga, u 14.30 biće dodeljene nagrade „Aleksandar Saša Petrović“ za Gran pri festivala, priznanje za režiju, potom „Gordan Mihić“ za scenario, nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića, i nagrada za najhrabriji film iz programa „Hrabri Balkan“.

Danas je uručena nagrada za montažu „Marko Glušac“ mladoj Mini Petrović, za koju je Radivoje Andrić, predsednik fondacije „Marko Glušac“, rekao da je hrabra, radoznala i autentična u traženju i stvaranju sopstvenog filmskog sveta.

Igor Stanković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stanković je ukazao i da je ta 1994, kad je FAF nastao, bila jedinstvena po svemu kao što je ova 2020. godina, ukazao je Stanković:

– Kada jedan festival doživi 26 godina postojanja, sva je prilika da je on tu i da tu treba da ostane i opstane ukoliko se ne ukaže neka viša sila. A ona je prouzrokovala rađanje ovog festivala te 1994. kada su bila ratna dešavanja, sankcije, izolacija Srbije. Sada je ceo svet izlovan. Tada na primer Fest nije održan, kao što se sada mnogi festivali u svetu otkazani. FAF je tada nastao i ponudio publici prozor u svet, a to je on i sada. Festival autorskog filma je bio kao ostrvo.

Zbog njega se dolazilo u Beograd, nastavio je Stanković, i ne samo zbog njega nego i zbog nas samih.

– Ostrvo kao fikcija koja nas spasava od stvarnosti. Bilo je nečega paradoksalnog, buntovnog i moćnog u ljudima, koji su svih ovih godina sedeli u mraku i gledali filmove.

Program se nastavlja do 16. decembra, a Igor Stanković je najavio da će povodom 125. godišnjice rođenja Bastera Kitona, jednog od najvećih autora, buntovnika svog vremena, u poslednjoj nedelji biti prikazana retrospektiva njegovih filmova.

– Reč je o pet restauriranih filmova – „Baster kao sportista“, „Parobrod Bili Mlađi“, „Tri epohe“, „The Saphead“, kao i film „General“ koji će zvanično, 16. decembra, zatvoriti ovogodišnji FAF.

Jelena Bilić, PR Festivala, rekla je će program biti objavljen sutra na sajtu Festivala i podsetila je da se filmovi i dalje mogu pogledati na platformi Moj Off.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar