Pjer Žalica i Srdan Golubović na susretu sa medijima u Kombank dvorani Foto: Promo/Festival autorskog filma

Rat u Jugoslaviji smo proizveli svi mi zajedno. Možemo pronaći krivce ideološki ili politički, ali nismo preduzeli ništa povodom toga, nismo odreagovali, istakao je bosansko-hercegovački reditelj Pjer Žalica, čiji je film "Koncentriši se, baba" danas prikazan na Festivalu autorskog filma.

– Jako smo srećni što imamo tvoj film na Festivalu ove godine i žao nam je što nemamo tu priliku da bioskopska sala bude puna jer mislim da film „Koncentriši se, baba“ upravo to i zaslužuje – rekao je predsednik Saveta FAF-a, reditelj Srdan Golubović na današnjoj konferenciji za medije nakon prikazivanja filma u Kombank dvorani.

Film „Koncentriši se, baba“, kako je objasnio Golubović na susretu sa medijima, priča o korenima strašnog rata koji nas je zadesio, a bosanski reditelj uspeva da nam kroz metaforu porodice i jedan mikrosvet prikaže sliku sveta koji nam se raspao pred očima.

Na to se nadovezao Pjer Žalica, koji se na konferenciju uključio onlajn, rekavši da je na Jugoslaviju gledao kao na porodicu i da se osećao kao kod svoje kuće.

– Mi smo taj rat proizveli, svi mi zajedno. Možemo pronaći krivce ideološki ili politički, ali osetio sam da smo mi stvarno razočarenje jer nismo preduzeli ništa povodom toga, nismo odreagovali. Čini mi se da delimo našu stvarnost, bez obzira što sad imamo granice. Sve što nam se dešava je iz istog kruga pakla i humor je jedini ventil u celom užasu koji nas je zadesio – ocenio je reditelj ostvarenja u kome glavne uloge tumače: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Mira Banjac…

Žalica je dodao da njegov ključ rada leži u tome što je uvek fokusiran na situaciju. Najavio je i da priprema novi film „Praznik rada“ koji govori o pripremama jedne male lokalne zajednice za dernek povodom Prvog maja.

Pored Žalice na susretu sa medijima u okviru 26. Festivala autorskog filma, koji traje do 16. decembra, govorili su i predsednik fondacije Marko Glušac – Radivoje Andrić i reditelj filma „Jabuke“, grčki sineasta Kristos Nikou.

Andrić je podsetio da fondacija čiji je predsednik već šest godina dodeljuje nagradu „Marko Glušac“ najboljem montažeru, napomenuvši da je ovoga puta ona pripala mladoj Mini Petrović.

– Mina je hrabra, radoznala i autentična u traženju i stvaranju sopstvenog filmskog sveta. Kao montažerka, ali i kao rediteljka, Mina Petrović istražuje filmski jezik, eksperimentiše i pronalazi osoben, upečatljiv, maštovit i savremen filmski izraz. Polje njenog interesovanja i delovanja je široko i raznoliko, od dokumentarnih filmova do filmskog eksperimenta – obrazložio je Andrić.

Nagrada će biti dodeljena mladoj montažerki u četvrtak, 10. decembra.

Grčki reditelj Kristos Nikou, čiji će film „Jabuke“ biti prikazan sutra u 14.30 sati u Domu omladine, istakao je da je sve vezano za njegovo ostvarenje jedna slučajnost.

– Kada smo počeli da pišemo scenario nismo očekivali da će se ovo desiti ovako. Verujemo da će publika uspeti da razume i oseti delove koji su filmu jer se trenutno nalazimo u stanju usamljenosti, izolacije i nesigurnosti povodom budućnosti. Nadam se da će publika uspeti da se poveže sa filmom, jer smo pokušali da ostanemo optimistični i da publici ponudimo mogućnost novog početka u životu – kazao je Nikou, čije je ostvarenje do sada prikazano na festivalima u Veneciji i Torontu, nalazi se u glavnom takmičarskom programu FAF-a.

U petak, 11. decembra, kako su podsetili organizatori FAF-a, u 15 časova će biti dodeljena nagrada „Aleksandar Saša Petrović“ za Gran Pri festivala, priznanje za režiju, potom „Gordan Mihić“ za scenario, nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića, kao i nagrada za najhrabriji film iz programa „Hrabri Balkan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar