Izložba Igra" Ive Prlinčević
Izložba Igra" Ive Prlinčević Foto: Promo/Kuća kralja Petra

Izložba „Igra“ Ive Prlinčević, tokom koje su planirani poetsko muzičko edukativni performansi kada će umetnica uživo slikati na velikom platnu u dvorištu, otvorena je do 15. jula u Kući kralja Petra na Senjaku.

“Ime Ive Prlinčević već je poznato na domaćoj stvaralačkoj sceni. To se, međutim, nije dogodilo zahvaljujući nekakvim dosetkama i provokacijama, što je u savremeno doba inače čest slučaj. Iva je, nasuprot tome, odmah prepoznatljiva po kvalitetu i osobenostima svog slikarstva. Ono donosi novo, autentično i sveže, istovremeno asocirajući na sasvim određena, klasična dela moderne epohe”, zapisao je u recenziji prof. dr Oliver Tomić.

Izložba Igra
Izložba Igra“ Ive Prlinčević Foto: Promo/Kuća kralja Petra

Ova impozantna izložba pod nazivom „IGRA“ objedinjuje više od 200 slika u tri ciklusa, na kojima je umetnica neumorno radila.

Prvi je „Dolce vita“,inspirisano filmom Federika Felinija, drugi je „Ljubav“ posvećen erotici i treći „Radost igre“.

Izložba Igra
Izložba Igra“ Ive Prlinčević Foto: Promo/Kuća kralja Petra

“Dva glavna sredstva kojima se Iva Prlinčević maestralno služi su boja i linija. Ona je, nesumnjivo, izuzetan kolorista i na svojim delima postiže veliku izražajnost. Katkad se čini da su njene slike prava eksplozija boja, a ipak se ni u jednom trenutku ne oseća agresija, kakva inače često prati ovakav koloristički temperament. S druge strane, njene razigrane linije, iako više nego dinamične, nisu histerične. One ne razaraju oblike nego ih istančano grade do onog minimalnog stupnja koji je dovoljan da kod posmatrača izazove prijatne asocijacije”, istakao je Tomić.

Izložba Igra
Izložba Igra“ Ive Prlinčević Foto: Promo/Kuća kralja Petra

Iva Prlinčević rođena je 1974. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Jovana Sivačkog, a magistrirala u klasi prof. Anđelke Bojović. . Doktorirala je na temi „Slikarski kadar u filmovima Alfreda Hičkoka Drž’te lopova i Vrtoglavica” , a izložba doktorskih radova se održala iste godine u Galeriji FLU. Tokom jednomesečnog boravka u Cite Internationale Des Arts, Pariz, Francuska, učestvovala je i na grupnoj izložbi, a zatim se usavršavala i pomagala Petru Omčikusu u njegovom ateljeu u Parizu. Član je ULUS-a.

Izložba Igra
Izložba Igra“ Ive Prlinčević Foto: Promo/Kuća kralja Petra

Izložba je otvorena do 15. jula 2024. godine.

Bonus video: Endi Vorhol na Arsenal festu – Otvorena izložba posvećena slavnom umetniku u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar