John Turturro Foto:promo Maarten de Boer

Slavni američki glumac Džon Torturo postaće laureat Počasnog srca Sarajeva na predstojećem 30. Sarajevo film festivalu.

Čuvenom glumcu, scenaristi i reditelju Džonu Torturu biće odata počast za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talent, saopštili su organizatori Sarajevo film festivala, koji počinje 16. avgusta.

Ne zaboravljajući bruklinske korene, Torturo, rođen 1957, izvršio je svojim opusom ogroman uticaj i odavno postao jedan od najcenjenijih filmskih stvaralaca.

Zašto je nagrada Torturu prava stvar

Uručivanjem Počasnog srca Sarajeva Džonu Torturu Sarajevo film festival, prema rečima direktora Jovana Marjanovića, čini pravu stvar:

– S karijerom koja traje duže od četiri decenije pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga. Njegova predanost umeću, svestranost i sposobnost da svakom liku kojeg otelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užitak gledati svaki put kad se pojavi u sceni – napominje još Marjanović.

John Turturro Foto:promo Maarten de Boer

Tokom 30. Sarajevo film festivala, koji se održava od 16. do 23. avgusta, Džon Torturo će održati i masterklas, na kom će pričati o bogatoj karijeri i umeću.

Pojaviće se i na specijalnoj projekciji kultnog filma braće Koen „Barton Fink“, u kojem igra naslovnu ulogu.

S kim je Torturo sve radio

Džon Torturo je sarađivao s brojnim rediteljima, poput Spajka Lija („Učini pravu stvar“ i „Ljubavna groznica“), Martina Skorseszea („Boja novca“), Roberta Retforda („Kviz“), Nanija Moretija („Moja majka“), Roberta de Nira („Dobri pastir“)… Radio je i na ovim prostorima, glumeći 2004. u filmu „Tajni prolaz“ reditelja Ademira Kenovića.

Jedan je od omiljenijih glumaca braće Koen, pa je tako često igrao u zajedničkim filmovima Džoela i Itana Koena.  Za glavnu ulogu u filmu „Barton Fink“ osvojio je priznanje za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu i nagradu David Donatelo. Igrao je filmovima braće „O brate, gde si“, „Milerovo raskršće“ i „Veliki Lebovski“…

Za rediteljski debi, odnosno film „Mac“ dobio je u Kanu priznjnje „Camera D’Or“. Potpisao je kao reditelj i scenarista i naslove „Illuminata“, „Ljubav i cigarete“, „Passione“, „Utroje sa žigolom“ i „The Jesus Roles“.

Osvojio je Emi nagradu za ulogu u seriji „Monk“, a bio je nominovan za priznanje Zlatni globus i SAG nagradu zbog serije „Kobna noć“ (HBO), a uskoro će publika moći da ga gleda u u drugoj sezoni Eplove serije „Severance“.

Organizatori Sarajevo film festivala već su najavili da će na predstojeem izdanju ovim priznanjem biti ovenčani i Aleksandar Pejn i Eli Sulejmani.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar