Dragana Varagić i Žarko Laušević Foto: Dragana Udovičić/BDP/Vesna Lalić/Nova.rs

Valjda je to odbrana od tuge, samo slike sreće i radosti naviru, kaže za Nova.rs glumica Dragana Varagić povodom odlaska Žarka Lauševića.

Poznati dramski umetnik preminuo je u 63. godini. Diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“ a partnerka mu je bila Dragana Varagić.

–  Moj komšija, drug, kolega. Rođendane smo slavili u istom društvu, i dečje sa istim prijateljima. Sprat je odzvanjao od dečjeg smeha i zvuka tricikla, žurki koje smo naizmenično pravili za mnogo više ljudi nego što bi moglo da stane u jedan stan pa su se redovno otvarala vrata i onih drugog – priseća se Varagić.

Iste te 1982. godine, Laušević je ostvario značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“, koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su „Šmeker“, „Svečana obaveza“ (TV), „Dogodilo se na današnji dan“, „Oficir s ružom“, „Braća po materi“, „Boj na Kosovu“, „Original falsifikata“, „Bolje od bekstva“, „Kaži zašto me ostavi“, „Nož“ …

Posebno se pamte njegove pozorišne uloge.

– Pamti se njegov Tibald i čuveni pad u našoj predstavi “Romeo i Julija” u Narodnom pozorištu. Trebalo je da igramo Hamleta i Ofeliju kod Jerockog … a onda je izbio rat. Jerocki se vratio u Poljsku. Nije bilo predstave… I onda se život okrenuo na drugu stranu. Naš tragični princ. Odmori se, Lauše. Mirno spavaj. Čuvaćemo slike radosti i sreće – zaključila je Dragana Varagić.

Bonus video: Odlazak Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar