Izazovno je preneti kapitalno delo Dobrice Ćosića i to vreme smrti i Prvog svetskog rata koje se, iako toliko godina kasnije, nije mnogo promenilo od ovog danas. U tom vremenu smrti postoji lik Vukašina Katića, političara koji ima svoj cilj, ideale, i koji i u tom mračnom trenutku pokušava da nađe neko svetlo, priča glumac Dragan Mićanović o svojoj ulozi u seriji "Vreme smrti" čije snimanje se odvija ovih dana u Beogradu.

Ekipa našeg portala imala je ekskluzivnu priliku da poseti set gde smo razgovarali sa Mićanovićem koji tumači lik Vukašina Katića.

– Snimajući dani za moj lik se približavaju kraju, što, nakon godinu dana na setu, izaziva posebne emocije. Možda je najveći izazov držati kontinuitet. Neke scene snimaš u proleće, i onda nastaviš na zimu tek, i trebalo bi da se setiš i zadržiš emocije toliko dugo – kaže Mićanović podsećajući na sve izazove koje Katić prolazi, uključujući sina dobrovoljca, ćerku bolničarku, suprugu koja pati za decom, ali i političku situaciju u kojoj se zemlja našla:

Dragan Mićanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Katićeva replika koja ga najbolje opisuje je: „Moram da pronađem izlaz iz bezizlazne situacije“. Mislim da će se gledaoci iznenaditi kada budu gledali Ćosićevo delo na ekranu koliko je, nažalost, aktuelno.

Serije „Vreme smrti“, prema romanu Dobrice Ćosića, a u režiji Ivana Živkovića, nastaje u produkciji kompanije „United Media“ i imaće 30 epizoda. Nakon „Korena“ i „Vremena zla“, radnja „Vremena smrti“ smeštena je u vreme Velikog rata i prati najdramatičnijie i najuzbudjivijie događaje odigrane na ovim prostorima. Junaci nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji male Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

Dragan Mićanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako podseća Mićanović, nakon pucnja Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika započinje ratna epopeja koja je zauvek promenila tok istorije ali i dovela Srbiju pred tragičan izbor.

– Kapitulacija i gubitak identiteta i države i naroda ili otpor nesagledivo većem i snažnijem neprijatelju. Ratna drama pričaće priču o ljudima koji pokušavaju da se odbrane i sačuvaju ono u šta veruju da mora da se sačuva. Dostojanstvo i volju da se preživi – kaže glumac.

Mićanović ističe da i nakon 100 godina od Velikog rata, neke rečenice koje likovi izgovaraju su savremene i deluju kao da su rečene juče:

– Zastrašujuće je koliko nam se istorija tako ciklično ponavlja, kako iste dileme i teme obrađujemo skoro ceo vek.

Na pitanje šta je ono što smo propustili i zaboravili iz tog vremena, kaže:

Dragan Mićanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Manire pre svega, i možda čak i u sukobu lepši govor, bez toliko jeda, srdžbe, i prostakluka u svakom pogledu!

Govoreći o aktuelnosti Ćosićevih dela, podseća da se snimanje „Vremena smrti“ poklopilo, nažalost, sa početkom rata u Ukrajini, kada je u jednom od intervjua za naš portal ocenio „da se u Evropu vratilo vreme smrti“:

– Tužno je sve to. Čovek ostane bez teksta od šoka koliko je ova situacija nepodnošljiva. Imali smo nesreću da doživimo i da se jako dobro sećamo ratova devedesetih. Pamtimo to zlo. Sama činjenica da je opet rat i to većih razmera i tako nama blizu, je zapanjujuća i strah je veliki, i svi ga osećaju.

Podsećamo da „Vreme smrti“ predstavlja i malog čoveka koji se u vihorima rata bori da pronađe svetlu tačku i nadu za bolje sutra, a na pitanje šta njega gura napred, kaže da je porodica uvek ta koja ga motiviše.

– Skloni smo da kažemo „ovo vreme je strašno, nikad nije bilo gore“, ali svako vreme nosi sa sobom nešto loše. Evo, ako gledam od svoje mladosti, uvek je bilo neko loše vreme, ali ne želim da gledam negativno, uvek se trudim da pogledam šta je sa druge strane, ono što nas čini srećnima – zaključuje Mićanović.

*****

Bonus video: Dragan Mićanović – Problem mojih zemljaka ne može ostati lokalni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar