Foto:IFA Film / United Archives / Profimedia

Snimljena 1964. godine u doba najveće hladnoratovske zategnutosti, čuvena crna komedija Stenlija Kjubrika "Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu" premijerno je prikazana na današnji dan, a rediteljeva posvećenost detaljima i opsežne pripreme dovele su do toga da mnoge scene u ovom ostvarenju neodoljivo podsećaju na tadašnje tajne procedure američke vojske zbog čega su producenti morali da idu na informativne razgovore sa agentima tajnih službi.

Scenario se zasniva na motivima romana „Crvena uzbuna“, a film satirično prikazuje period Hladnog rata i prati američkog generala koji želi da upotrebi nuklearno oružje protiv Sovjetskog Saveza, dok grupa visokih zvaničnika pokušava da ga zaustavi iz konferencijske sale. U glavnim ulogama su Piter Selers, Džordž Si Skot, Sterling Hejden i Slim Pikens.

Ovaj film Stenlija Kjubrika se smatra jednom od najboljih komedija, kao i jednim od najboljih filmova ikada snimljenih. Godine 1998. Američki filmski institut ga je smestio na 26. mesto na listi najboljih američkih filmova, a 2000. godine, smešten je na treće mesto najsmešnijih ostvarenja. Kongresna biblioteka 1989. godine ga je izabrala za Nacionalni registar filmova, kao „kulturno, istorijski i estetski značajno ostvarenje“. Dobar deo zasluga nosi i najveći komičar tog doba Piter Selers.

Foto:Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Reditelj Stenli Kjubrik je u ovom maestralnom ostvarenju prikazao koliko je svet blizu potpunog uništenja, uprkos svim navodno racionalnim strategijama koje su donete s ciljem da se to nikada ne dogodi. Isprva je hteo da snimi dramu, ali je vremenom postao svestan komičnog tona čudne situacije u kojoj su se našli SAD i Sovjetski Savez. Inače, postoji i jedan izuzetak: Strejndžlav se ne pojavljuje u romanu, već su ga stvorili Kjubrik i satirista Teri Sautern.

Satira Stenlija Kjubrika objavljena je na vrhuncu trke u nuklearnom naoružanju, dok je paranoja oko apokalipse dostigla vrhunac svih vremena. Decenijama kasnije, dok nuklearne pretnje nastavljaju da se šire širom sveta, ideja o atomskoj bombi koja preti životu u Americi i dalje se smatra fantazijom. To čini Kjubrikovu zapetljanu „priču upozorenja“ aktuelnijom nego ikad, a kratki dokumentarac koji je izašao pre dve godine ekshumira filmsku procenu njegovog filma kako bi podsetio ljude da postoji mnogo razloga za zabrinutost, piše Indiewire.

U filmu „Stanley Kubrick Considers the Bomb“ reditelj Metju Vels istražuje film citirajući Kjubrika.

– Atomska bomba je najveća apstrakcija koju možete imati – rekao je Kjubrik u intervjuu, koji se emitovao u dokumentarcu uporedo sa snimcima nuklearnih pečuraka kojima je završio svoj film.

– Apstraktno je jer znaš da ćeš jednog dana umreti, a radiš odličan posao da to porekneš, psihološki. U glavi određenih ljudi to je manje zanimljivo nego, recimo, gradska vlada – kazao je reditelj.

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

U dokumentarcu govori i novinar Erik Šloser koji ističe da je većini promaklo da film „Dr. Strejndžlav“ upire prst u aktuelnu nuklearnu pretnju, i da mnogi na filmsku kataklizmičnu „Doomsday Machine“ (naprava Sudnjeg dana) posmatraju kao fantaziju. Međutim, Kjubrik je intervjuisao službena lica koja su mu kasnije poslužili kao inspiracija za disfunkcionalnu „ratnu sobu“ u kojoj loše taktičke odluke mogu dovesti do razarajućih rezultata.

– Stenli se sve vreme jako bojao oko potencijalnog nuklearnog rata – kazala je njegova ćerka Katarina Kjubrik, koja se takođe pojavljuje u dokumentarcu i dodaje:

Katharina Kubrick Foto:Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

– Nije želeo da nas uplaši. Tata nije nikad u kući govorio o svojim strahovima, već ih je apsolutno usmerio direktno u svoj film. Bio je prestravljen kao i svi, zbog čega je odlučio da snimi film o ovoj veoma zastrašujućoj temi koja i dalje predstavlja pretnju…

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar