Foto: WARNER BROS. PICTURES - KUBRICK ESTATE - Album / Album / Profimedia

Stenli Kjubrik je za života, pored filmova sa kojima se upisao se među najznačajnije reditelje svih vremena, napisao zajedno sa piscem Džimom Tompsonom i scenario za ostvarenje "Lunatic at Large" i nameravao je da ga snimi. Film će, prema pisanju svetskih filmskih portala, biti snimljen sada, 22 godine posle smrti slavnog reditelja.

Stenli Kjubrik bavio se filmom duže od pola veka, ali je bio poznat po tome što je insistirao na svakom detalju i snimanja su znala da potraju godinama. I kada bi završio neki od filmova, pravio je duge pauze. Između „Usijanja“ i filma „Full Metal Jacket“ prošlo je sedam, a između ovog filma i „Širom zatvorenih očiju“ čak 12 godina. Pa ipak, uspeo je da završi 13 dugometražnih ostvarenja, ne računajući i tri dokumentarca, i (skoro) svi su klasici: od „Ubijanja“, „Spartaka“ i njegove verzije „Lolite“, preko „Doktora Strejndžlova“, „Odiseje u svemiru 2001“ i „Paklene pomorandže“ do „Brija Lindona“ i „Isijavanja“…

Kjubrik je preminuo u martu 1999. godine, bioskopsku premijeru „Širom zatvorenih očiju“ nije dočekao, a za njim su ostali brojni zamišljeni i nedovršeni projekti. Tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina razvijao je scenario zasnovan na priči Brajana Oldisa „Superigračke traju celo leto“, futurističku bajku o pokušajima robota da postane „pravi dečak“. Kjubrik je scenario, navodno, ponudio Stivenu Spilbergu sa objašnjenjem da bi njemu možda više legao, a da on producira film. Spilberg je uzeo Kjubrikove „prve ruke“ i beleške i na osnovu njih napravio novi scenario i snimio „Veštačku inteligenciju“ (2001).

Filmski genije: Stenli Kjubrik Foto: GP/MPI / Capital pictures / Profimedia

Slavni reditelj je, nakon uspeha „Odiseje u svemiru“, nameravao da snimi i grandiozni film o Napoleonu, za njega se godinama (detaljno) pripremao, napisao scenario, obilazio lokacije (čak planirao i snimanje u Čaušeskuovoj Rumuniji, gde mu je bilo obećano 40.000 vojnika pešadinaca i 10.000 konjanika iz rumunske vojske), ali do snimanja nije došlo, navodno jer nije bilo novca za „najbolji ikada snimljeni film“, kako ga je opisivao reditelj.

Taj scenario je Spilberg, u saradnji sa Kjubrikovom porodicom, hteo 2013. da pretvori u TV seriju, a tri godine kasnije je i HBO najavio snimanje mini serije u režiji američkog reditelja Kerija Džodžija Fukunage. Bilo je i mnogih drugih zamisli genijalnog Kjubrika, poput naučno-fantastične „Senke Sunca“, zasnovane na seriji radio-drama Gevina Blejknija, ili „Nemačkog poručnika“, o grupi nacističkih vojnika na posebnom zadatku tokom Drugog svetskog rata…

Scenario za „Lunatic at Large“, koji je Kjubrik napisao sa svojim saradnikom sa početka karijere Džimom Tompsonom, dugo je smatran izgubljenim, ali ga je pronašao zet slavnog reditelja Filip Hobs u njegovoj biblioteci i 2006. objavio da će on nadgledati pripremu za eventualno snimanje, a 2011. su čak ponuđene i uloge glumcima Skarlet Johansen i Semu Rokvelu.

Reditelj i Džim Tompson, pisac najpoznatiji po romanu „Ubica u meni“, sarađivali su na ranim Kjubrikovim filmovima „Ubijanje“, „Putevi slave“ i „Spartak“. Za „Lunatic at Large“ zna se da je u pitanju triler, zamišljen kao film-noar, i pretpostavlja se da je to bio pokušaj reditelja da se vrati stilu iz svojih ranih filmova, ali za sada nema više detalja o radnji i likovima. Kjubrik je uticao na mnoge reditelje i svojim filmovima iz rane faze. Među njima je i Kventin Tarantino, koji je „Ubijanje“ isticao kao glavnu inspiraciju za njegove „Ulične pse“.

„Prilika da se projekat Stenlija Kjubrika prenese na ekran posle toliko godina je kao ostvarenje sna. Radujemo se tome što možemo da snimimo film, čuvajući njegov jedinstven stil i viziju“, poručio je u pisanoj izjavi za medije producent Galen Voker, koji je sa kolegom Brusom Hendriksom otkupio prava na predložak.

Snimanje je planirano za jesen ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar