Foto:Promo/Warner Bros. Entertainment

Kultni horor "Isijavanje" (The Shining) Stenlija Kjubrika ovog proleća slavi 40. rođendan. Tim povodom donosimo vam 18 zanimljivosti sa snimanja za koje, možda, niste znali.

Kada je Stenli Kjubrik tražio šta bi mogao slededeće da snimi, posle avanturističke istorijske drame „Bari Lindon“ (1975), okrenuo se knjigama kao izvoru inspiracije. Sedeo je po ceo dan u kancelariji, sa gomilom novih izdanja čekajući da mu nešto zapadne za oko.

Njegova sektretarica tačno je znala kada je neka knjiga odbijena, odnosno odbačena, jer bi čula tup udarac korica o zid. Ali, jednog dana je primetila kako su prošli sati bez ikakvog lupanja – bio je to dan kada je Stenli pročitao tada najsvežije štivo Stivena Kinga, „Isijavanje“, piše portal The Things.

Film je snimljen 1980, kada smo dobili još jedno remek-delo ovog autora sa Džekom Nikolsonom, Šeli Duval i Denijem Lojdom kao članovima nesrećne porodice Torens.

Četiri decenije kasnije, „Isijavanje“ se smatra jednim od najboljih i najuticajnijih horora u istoriji filma, a evo 18 zanimljivosti koje su se dešavale iza scene, prema podacima iz svetske digitalne filmske baze IMDb.

Foto:Promo/Warner Bros. Entertainment

1. Deni Lojd nije smeo da zna da snima horor
Pošto je mali glumac u to vreme imao samo pet godina, Kjubrik je bio odlučan da mu ne otkriva da snima horor. Rekao mu je da je „Isijavanje“ drama. Lojd je prvi put video integralnu verziju filma tek kada je imao 17 hodina.

Stiven King bio je razočaran filmom. Priznao je da je film vizuelno zapanjujuć, ali da je sve u površini, a ne u suštini. Često ga je opisivao kao „lepa kola ali bez motora“.

2. Stenli Kjubrik nije hteo da čita verziju scenarija Stivena Kinga
Iako mu se dopala knjiga, Kjubrik, izgleda, nije imao mnogo vere u Kingovu sposobnost da roman pretoči u scenario. Zapravo, prema tvrdnji jednog od njegovih biografa, Kjubrik čak nije hteo ni da čita radnu verziju scenarija koje mu je King pripremio. Umesto toga je unajmio svoju omiljenu spisateljicu Dajen Džonson za taj posao. Međutim, scenario je toliko puta prepravljan u hodu, da je Nikolson priznao kako je u jednom trenutku, jednostavno, prestao da ga prati. Samo je čitao scene od tog dana.

3. Robert de Niro, Harison Ford i Robin Vilijams bili su u širem izboru za lik Džeka Torensa
Premda je skoro nemoguće zamisliti bilo koga drugog sem Džeka Nikolsona u ovoj ulozi, Stenli je imao još nekoliko drugih glumaca na umu. Istina, Nikolson mu je bio prvi izbor, no, razmišljao je i o Deniru, Fordu i Vilijamsu za lik poremećenog pisca.

4. King nije bio oduševljen kastingom Šeli Duval
Stiven King nije se mnogo pitao oko izbora glumaca, ali je jasno da nije bio srećan kada je Šeli Duval angažovama da igra Vendi. Rekao je da je taj lik zamislio kao razmaženu plavušu, tip školske navijačice, kojoj se u živou ništa loše nije desilo dok mu je Duvalova delovala potpuno suprotno tom imidžu. Nikolson je predlagao Kjubriku Džesiku Lang, ali je Stenli ostao pri svome. Džek je na kraju rekao da je Šeli imala najteži zadatak koji je ikada video kod nekog glumca.

Foto:Promo/Warner Bros. Entertainment


5. Šeli je, zbog stresa na snimanju, skoro ostala bez kose

Igranje Vendi Torens bilo je toliko stresno da je glumici počela da opada kosa. „Stalno sam bivala bolesna jer je stres zbog uloge bio ogroman. Stenli me je gurao više nego iko pre njega. Bila je to najteža uloga koju sam morala da igram“, govorila je kasnije.
Kjubrik je bio stroži i zahtevniji sa njom nego sa Nikolsonom, što se vidi iz dokumentaraca o snimanju filma. Umeo je da se opasno iznevira zbog Šeli, čak i da joj kaže kako svima traći vreme na setu. Ona je kasnije rekla da je to verovatno radio da bi izvukao najbolje iz nje i da ne bi menjala to iskustvo ni za šta na svetu ali i da nikada više ne bi želela da ga ponovi.

6. Scena sa bejzbol palicom imala je 127 dublova
Prema Ginisovoj knjizi rekorda, scena u kojoj je Vendi na stepenicama i zamahuje bejzbol palicom snimljena je 127 puta, što je najviše dublova u istoriji. Sketmen Kroders (Dik Holoran) takođe je izjavio da je za jednu od scena imao preko 100 dublova.

7. Slim Pikens nije hteo opet da radi sa Kjubrikom
Pre nego što je Sketmen Kroders angažovan da igra Dika Holorana, Kjubrik je na umu imao Slima Pikensa sa kojim je već radio na filmu „Doktor Strejndžlav“, ali ga je ovaj odbio. Izgleda da nije bio fan Kjubrikovih beskrajnih dublova.

Sketmen Kroders i Deni Lojd, Foto:Promo/Warner Bros. Entertainment

8. Hari Din Stenton je odbio ulogu barmena Lojda
Nisu se baš svi utrkivali da rade sa Stenlijem Kjubrikom. Reditelj je zamislio Harija Dina Stentona u maloj ali ključnoj roli barmena Lojda, ali ga je glumac odbio i, umesto toga, otišao da snima „Osmog putnika“. Ulogu je na kraju dobio Džo Terkel, koji je nekada stvarno radio kao barmen.

9. Kjubrik je terao glumce da gledaju horore kako bi ih psihički pripremio
Da bi bili potpuno spremni za najstrašnije scene, svi glumci su morali da gledaju „Rouzmarinu bebu“ i „Isterivača đavola“. Svi sem, naravno, Denija Lojda. On nije prisustvovao snimanjima najgnusnijih scena.

10. Na scenu „Evo ga Džoni“ potrošena su tri dana i 60 vrata
Odeljenje za rekvizite moralo je da obezbedi preko 60 vrata, koliko je uništeno u sceni snimanoj tri dana. Džek je improvizovao čuvenu repliku, „Eeeeevo ga Džoni“, ali Britanac Stenli nije baš bio upoznat sa referencom na emisiju američkog voditelja Džonija Karsona i umalo ju je izbacio iz filma.

 

11. Svih 11 požarnih alarma pokvarilo se u jednoj noći
Pred kraj snimanja, jedne noći izbio je veliki požar i uništio dva hangara za snimanje. Vatru je izazvala  ogromna vrelina od osvetljenja – 700.000 vati korišćeno je po prozoru za scene u sobi u kojoj Džek radi, da bi se stekao utisak svetlog, snežnog dana.
Kjubrik je ovu nesreću primio sasvim mirno, čak se na jednoj fotografiji vidi sa smeškom na licu, kako stoji ispred ugljenisane konstrukcije. Šteta je bila višemilionska.

12. Niko ne zna ko je tačno otkucao svih 500 stranica sa tekstom „Samo rad bez igre čini Džeka tupavim dečkom“
Odgovor verovatno nikada nećemo saznati jer jedini koji ga je znao je pokojni Stenli. Neki misle je možda jedna od njegovih sekretarica dobila zadatak da to otkuca, dok ima onih koji veruju da je sam reditelj to učinio.

13. Prvi film koji je koristio kameru sa stabilizatorom
Sredinom sedamdesetih godina uvedena je nova tehnlogija koja će vremenom promeniti svet kinematografije: kamera sa stabilizatorom (steadicam). „Isijavanje“ je bio jedan od prvih filmova na kojem je ona korišćena. Kjubrik ju je koristio za scene jurnjave kroz lavirint od živice.

14. Snežni lavirint ka kraju filma sačinjen je od 900 tona soli i usitnjenog stiropora
U jednoj od poslednjih scena Džek juri Denija krou jezivi lavirint od žive ograde prekrivene snegom. Kako u to vreme nije bilo pravog snega, scenografi su improvizovali. Na kraju su upotrebili 900 tona soli i smrvljenog stiropora, ali je sve delovalo neverovatno realistično.

15. Deni Lojd je sam smislio da pomera prst kad priča sa Tonijem
Kjubrik je bio poznat po opsesivnoj pažnji koju je priklanjao svakom detalju, ali to ne znači da nije podsticao glumce da sami probaju i predlože razne druge stvari. Na primer, bio je toliko impresioniran kada je mali Doni počeo da pokreće prstić dok priča sa svojim nevidljivim prijateljem Tonijem, da je odlučio da to ostavi i u filmu.

16. Teniska loptica koja se zaustavlja kod Denijevih igračaka snimljena je iz 50. dubla
Ideja kotrljanja teniske loptice potekla je od Džeka Nikolsona a Stenliju se toliko dopala da ju je ubacio u scenario. (U originalnom scenariju je pisalo samo: „Džek ne radi“).
Međutim, realizacija Džekove ideje bila je, kako će se ispostaviti, težak zadatak – bilo je potrebno 50 dublova da se dobije snimak precizne putanje.

 

17. Crvena je u skoro svakom kadru
Toliko je suptilnih detalja u „Isijavanju“ da je teško spaziti baš sve, ako ne znate šta da tražite. Na primer, onima koji znaju možda deluje očigledno, ali crvena boja je u skoro svakom kadru.

18. Kjubrik je potrošio pet godina na ovaj film
Stenli Kjubrik je bio poznat po dugačkim produkcijama. Snimanje „Isijavanja“ trajalo je više od godinu dana, a naredne četiri je proveo na postprodukciji.
Samo snimak krvi koja curi niz stepenice, pored liftova zahtevao je devet dana priprema. Svaki put kada bi krv pokuljala, Stenli bi rekao, „Ne liči mi na pravu krv“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram