Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Britanska rediteljka i glumica najavila je da će njen sledeći rediteljski poduhvat biti film po čuvenom romanu Emili Bronte "Orkanski visovi".

Novi, treći dugometražni film Emerald Fenel, rediteljke koja je u dosadašnjoj karijeri ovenčana s dve Bafta nagrade, ali i Oskarom, adaptiraće roman Emili Bronte iz 1847. godine.

– Budi uvek sa mnom. Uzmi bilo koji oblik. Izludi me…

Upravo ove rečenice iz čuvenog romana „Orkanski visovi“ tvitovala je Emerald Fenel uz logo koji će se naći na posteru budućeg filma, koji će režirati i potpisati adaptaciju predloška.

Dobitnica Oskara, rođena 1985. u Londonu, debitovala je kao rediteljka na velikom platnu s izvrsno ocenjenim fimom „Žena koja obećava“. Zahvaljujući tom filmu postala je prva Britanka u istoriji nominovana za Oskara za režiju.

Prethodno je svetsku popularnost stekla ulogama u BBC-jevim serijama „Pozovite babicu“ (2013-2017) i „Kruna“ (2019-2020), a bila je i kreativni producent druge sezone serije „Killing Eve“.

I prošle godine potpisala je odlično prihvaćen film „Saltburn“.

Emerald Fenel, koja će se poduhvatiti priče o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o mučnoj romansi između Ketrin i Hitklifa, izjavljivala je, podseća „Indi vajer„, kako joj je strast da na veliko platno donosi priče o mračnim željama.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

– Da bi ta potpuno neodoljiva mračna telesna želja prevladala, mora postojati element odvratnosti, element prestupa. Gajim simpatije spram „đavola“, spram onih ljudi koje ne možemo da podnesemo, koji su nam odvratni. Ako možemo da ih volimo, ako možemo da se zaljubimo u takve ljude, razumemo zašto su tako privlačni, uprkos okrutnosti i nepravednosti, to svemu daje zanimljivu dinamiku.

Ovaj roman jedne od sestara Bronte ekranizovan je mnogo puta. Jedna od najpoznatijih verzija jeste ona iz daleke 1939. u režiji Vilijama Vajlera, u kojoj su igrali Merl Oberon, Lorens Olivije i Dejvid Niven, a od osam nominacija za Oskara ovenčan je jednim – za najbolju kameru.

Poslednji put „Orkanske visove“ adaptirala je još jedna britanska rediteljka – Andrea Arnold 2012. godine, priznavši tada da je adaptaciju Emili Bronte bilo „teško napraviti zbog mračne i uznemirujuće priče“.

Bonus video: Leonardo Dikaprio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar