Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Vesna Lalić/Nova.rs

Uveo je liriku grada, Tašmajdan, Crkva svetog Marka, taksisti kod JAT-a... Negde je on ugravirao taj gradski duh, bio je trubadur grada, kaže Branko Rosić za naš portal povodom smrti Bore Đorđevića.

Smrt Bore Đorđevića pogodila je mnoge ljude iz sveta pop kulture, jedan od njih je i novinar i pisac Branko Rosić, koji za Nova.rs kaže da je osetio tugu kada je čuo vest, iako su svi čekali kada će to da se desi, jer prognoze poslednjih dana nisu bile dobre.

– Ovo je možda patetično, ali on jeste promenio jugoslovensku, ali i beogradsku scenu, koja je do tada bila mrtva, ustajala. Beograd je bio mesto gde su svi pravili najveće koncerte, kao Bijelo dugme i Zdravko Čolić, ali beogradska scena nije postojala. I onda je on uveo taj neki drugačiji svet, drugačije devojke, što je kasnije proglašeno mizoginim, ali sve je to naknadno pitanje. On je uveo to „zvezda potkrovlja i suterena, lutka sa naslovne strane…“. Uveo je liriku grada, Tašmajdan, Crkva svetog Marka, taksisti kod JAT-a… Ugravirao je taj gradski duh, bio je trubadur grada.

Posle je sve bilo drugačije tokom devedestih kada je mnoge razočarao, dodaje Rosić.

– Kasnije, nekom ironijom sudbine on završava u prestonici tih „bečkih konjušara“. Doživljava salto mortale. Pričali su mi drugovi kako on skuplja pseći izmet i šeta ljubljanskim parkom… Ali ogroman je njegov doprinos beogradskoj muzici, šta god ko pričao. Ta prva tri albuma su genijalna – zaključuje Branko Rosić.

Podsetimo, legendarni roker i frontmen grupe Riblja čorba preminuo je jutros u 72. godini u bolnici u Ljubljani.

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare