Foto: Promo

Izložba "Tempus Mediterraneo" Sergeja Aparina, koji izlaže posle 20 godina u Beogradu. Biće otvorena u utorak, 9. maja u 19 časova, u Galeriji Biblioteke grada.

Najnovijom postavkom slika Sergeja Aparina, koju čini petnaestak radova, uranjamo u boje patiniranih mediteranskih prizora, zaustavljenog vremena, poput nekih sekvenci Felinijevog „Amarkorda“, zapisala je Maja Živanović, likovna kritičarka.

Foto: Promo

Ona je dodala da je Sergejevo poimanje žanr scena Sredozemlja počiva na sećanjima na putovanja na jug Italije.

“Neposredno viđeni zapisi stvarnosti, preplitanja noći i dana, utkani su u kontrastne prizore akcentovanih otvorenih prozora i vrata, koji su simbolička granica između svetova – spoljašnjeg i unutrašnjeg”.

Svaka Aparinova slika, nastavila je Živanović, nosi vrlo promišljenu i složenu interpretaciju događaja.

“Na prvi pogled minimalističko (u odnosu na čitav prizor), prisustvo ljudi u metafizičkim kompozicijama je vrlo važno. Svi likovi su tihi naratori, jer gotovo neprimetno ulaze i izlaze iz našeg vidokruga, lebde, ljuljaju se, sede, trče i penju se. S nekima se sučeljavamo pogledom, drugi su nam okrenuli leđa. Ponekad u prvom planu, a katkad kao detalj… usamljeni svirači, majstori, umorni biciklisti, sfumato figure ili one bez glava, a sa šeširima. Sve to ukazuje na univerzalna značenja čovekovog bivstvovanja. Ne vidimo šta je u nutrini Sergejevih zdanja. Možemo samo da pretpostavimo da tamo vlada neki čudan mir, zaštićenost od nametnutih vrednosti i bekstvo u sopstveni mikrokosmos”.

Rad Sergeja Aparina; Foto: Promo

Sergej Aparin je, istakla je Maja Živanović, decenijama artikulisan kroz nadrealni i fantastični svet i podsetila da beogradska publika, do ove izložbe, 20 godina nije imala priliku da vidi dela samorodnog stvaraoca, večito opčinjenog vremenom i trajanjem.

„Ova postavka je iskorak u neke drugačije dimenzije vremenskog fenomena – Sergej ga ponavlja, produžava, usporava, prepliće i prožima mediteranskom poetikom vizura starih gradova”, zaključila je ugledna likovna kritičarka.

Bonus video: Prvi put pred Šapčanima – slikari i dela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar