Foto: PEN

Članovi Međunarodnog PEN centra, pisci i spisateljice s prostora bivše Jugoslavije uputili su javni apel u kojem upozoravaju svetsku javnost na jasnu i neposrednu opasnost od ratnih sukoba na teritoriji Zapadnog Balkana.

– Godinama unazad agresivni narativi srpskih nacionalista, pomognutih od režima u Beogradu i dela sveštenstva SPC, destabilizuju region, pre svega Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. S početkom ruske invazije na Ukrajinu velikosrpska agresivna retorika jača širom bivše Jugoslavije. Režim u Beogradu i režim u Banjoj Luci (entitet Republika Srpska, BiH) ne kriju simpatije prema imperijalističkim apetitima Rusije, kao ni to da uvažavaju podršku režima u Kremlju – saopštili su iz PEN centra.

Pisci, potpisnici ovog saopštenja, ocenili su da je u septembru 2023. godine oružana eskalacija započela terorističkim napadom u Banjskoj (na Kosovu), a kako se približava glasanje o rezoluciji UN-a o srebreničkom genocidu, pretnje Milorada Dodika otcepljenjem Republike Srpske jačaju, te ih, prema njihovom mešljenju, ne bi trebalo potceniti.

U saopštenju su dalje ukazali da je očekivani prijem Kosova u Savet Evrope još jedna kritična tačka jer „režim Aleksandra Vučića ne pokazuje nikakvu spremnost na saradnju, mir i kompromis“.

– Naprotiv, najavom velikosrpskih skupova u organizaciji države Srbije i SPC, ratnohuškački stav Beograda postaje jasan i opasan. Agresivni beogradski režim, koji se neskriveno i otvoreno naoružava, glavni je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu. Jednom u prošlosti identičan narativ iz istih krugova gurnuo nas je u desetogodišnji krvavi rat na prostoru bivše Jugoslavije. Ne smemo dopustiti da se to ponovo dogodi. Moramo prepoznati opasnost i jasno dići glas protiv oružanih sukoba na teritoriji Zapadnog Balkana – naveli su iz PEN centra.

Ovim putem apelovali su na režim u Beogradu da prihvati pomirenje kao jedinu moguću političku opciju na prostorima bivše Jugoslavije. Takođe su apelovali i na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje na opasnost i učini sve što je u njenoj moći da se ratni požar na Zapadnom Balkanu ponovo ne zahukta.

– Napominjemo da ovaj apel nije uperen protiv srpskog naroda, već, naprotiv, ima cilj da i njega zaštiti od režima koji ga gura u dalje sukobe u regionu, a naročito da zaštiti one koji se usuđuju da kritikuju postupke aktuelnog režima u Srbiji. Zabrinuti, molimo za saradnju i mir – saopštili su članovi Međunarodnog PEN centra.

Među potpisnicima ovog saopštenja su i Barbara Pogačnik, Marko Vidojković, Vahid Duraković…

Bonus video: Jelena Lengold – U Srbiji su pisci potpuno apatični i bez ikakvog političkog stava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar