Foto:Promo/VW

Folksvagenov električni hečbek “ID.3”, koji pretenduje da postane “golf budućnosti”, prešao je više kilometara sa jednim punjenjem baterije od onoga što je fabrika deklarisala.

Ovaj test nije bio na zatvorenoj stazi ili u krugu fabrike gde bi uslovi vožnje bili nerealni, već je sproveden tokom vožnje na javim putevima i autoputevima na deonici Cvikau, Nemačka – Šafhausen, Švajcarska.

“ID.3” je sa 531 pređenim kilometrom bez dopune baterije prešao više od 100 km u odnosu na zvanični fabrički podatak o dometu koji kaže 420 km. Reč je o verziji “Pro performanse” koja je u slobodnoj prodaji a koristi bateriju od 58 kWh i ima 204 KS.

Ruta je vodila isključivo po javnim saobraćajnicama, kroz gradove i sela, a za volanom je bio Feliks Egolf, koji je dobio titulu “hypermilera”. Inače, termin “hypermiling” odnosi se na serije vožnji serijskih automobila, tokom kojih se koriste tehnike koje doprinose maksimalnoj efikasnosti i uštedi goriva, odnosno, u ovom slučaju, struje.

Pročitajte još:

Tako je tokom vožnje po autoputu vozač neretko koristio zavetrinu kamiona i često je usporavao bez kočenja radi rekuperacije energije. Težina vozila sa svom opremom i snimateljskom ekipom nije bila idealna za štedljivu vožnju, a klima-uređaj i navigacija su radili konstantno. Uprkos svemu, potrošnja struje bila je 10,9 kWh na 100 km, dok fabrika za prosečnu potrošnju deklariše 15,4 kWh.

Što se tiče brzine, prosek je bio 56 km/h, dok je 44 odsto putovanja bilo na autoputu, a 56 % na regionalnim putevima.
Ovim prvim rekordom za “ID.3” prikazano je da, iako ruta nije slična svakodnevnoj vožnji, svakako oslikava praktičnost prostranog i modernog automobila, čija se baterija brzo puni pa ni duga putovanja nisu problem.

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)