Foto:printscreen/youtube/madiakanal/km77

Škodin prvi potpuno električni SUV Enyaq iV zaista je bio veliki korak za češkog proizvođača, ali čini se da će njegovi kupci, u slučaju da moraju nešto brzo da izbegnu na putu, možda ipak ostati razočarani.

Nezavisni automobilski medij  „KM77“, sa sedištem u Madridu, još se od 1998. godine bavi proverom stabilnosti novih modela automobila, a na istoimenom „youtube“ kanalu može se pogledati na stotine obavljenih testova do danas u kojima su akteri modeli iz svih klasa.

Sada su na svoj poznati „test severnog jelena“ dovezli Škodin električni SUV – Enyaq iV. Zlatni standard je da se poligon prođe brzinom od 77 km/h, pa je odmah na prvom pokušaju korišćena ova brzina, pri čemu je e-SUV udario u nekoliko čunjeva. Ipak, vozač ističe kako se Enyaq „osećao predvidivim i lakim za upravljanje“.

Kako piše Auto Klub, u ostalim pokušajima Enyaq se mučio, pri čemu bi uzrok mogle da budu pregrejane gume. Uspešan prolaz automobil je ostvario pri 67 km/h, što je znatno ispod 73 km/h kojeg je u istom testu postavio Volkswagen ID.4. Upoređujemo ga sa nemačkim e-SUV-om jer oba automobila koriste istu MEB električnu platformu i mnoge iste komponente.

Enyaqovih 67 km/h ukazuju na sklonost prekomernom upravljanju, što otežava kontrolu na ograničenju. Čini se da ESC sistem može da bude preaktivan i da koči desni zadnji točak jače nego što je potrebno.

Pogledajte kako je prošao test:

Škoda Enyaq iV je dostupan u širokoj paleti pogona. Baterija je dostupna u tri veličine sa spektrom snage od 109 kW do 150 kW (modeli 50, 60, 80). Osnovni model, iV 60, dolazi s električnim motorom od 180 konjskih snaga i baterijom od 62 kWh koja mu omogućuje domet od 389 kilometara, što je vrlo konkurentno i dovoljno za većinu kupaca. Model iV 80 dolazi s električnim motorom od 204 konjske snage i baterijom od 82 kWh, koja omogućuje domet od 410 kilometara .

Podsetimo da se ni novi Hyundai Tucson nije posebno proslavio na ovom testu, a kako je to prošlo pogledajte ovde.

Bonus video: Loše gume, brza vožnja i mala bara mogu izazvati ozbiljan problem

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar