Pogledajte kako izgleda proizvodnja Škodinog SUV-a na struju

Auto 26. nov. 202014:09
Podeli:
Foto: Škoda

U Češkoj je startovala proizvodnja prvog električnog SUV-a sa znakom Škode. Krajnji plan je da dnevno sa proizvodnih linija siđe čak 350 modela "enyaq iV". Početna cena za veliki porodični automobil biće oko 35.000 evra.

Prvi Škodin električni SUV, “enyaq iV”, napravljen je na Folksvagenovoj MEB platformi za vozila na struju.

Čak 32 miliona evra je investirano kako bi se Škodina fabrika u mestu Mlada Boleslav prilagodila za proizvodnju modela na struju, i to na istoj traci sa koje silaze i konvencionalni modeli “octavia” i “karoq”.

Foto: Škoda

Veliki novac je uložen kako bi modeli sa MEB i MQB platformi mogli da se proizvode na istoj liniji.

Prva serijska “škoda” na struju zahtevala je potpuno drugačiji pristup pri razvoju, dizajniranju, implementaciji tehnologije do produkcije u odnosu na vozila sa motorima SUS.

Foto: Škoda

Saznajte još:

Podsetimo da je porodični SUV dugačak 4,6 metara i sličnih je dimenzija kao “kodiaq”, ali se od njega stilski razlikuje, odnosno u “škodi” kažu da je “enyaq iV” dinamičniji.  Tome svakako u prilog idu i veliki točkovi koji mogu biti od 18 pa do čak 21 inča.

Nudi međuosovinsko rastojanje od 2,8 metara, a kada vidimo kratke prepuste napred i pozadi, jasno je da je kabina izuzetno prostrana.

Što se tiče verzija, u ponudi će biti pet po snazi različitih elektromotora, tri veličine baterije kao i pogon pozadi, ali i električni 4×4. Osnovni model oznake “iV 50” koristi elektromotor od 109 kW, zadnji pogon i bateriju od 55 kWh koja omogućava domet od 340 km. O ostalim verzijama prve “škode” na struju, koje nude više snage i mnogo veći domet, pročitajte na ovom linku.

Foto: Škoda

Takođe, “enyaq iV” će biti i prva “škoda” sa “head-up” displejom proširene realnosti.

Unutra ima mesta za petoro odraslih putnika i sav njihov prtljag, jer litara zapremine ima na pretek, odnosno prtljažnik nudi 585 dm3.

Foto: Škoda

Početna cena za prvi krosover na struju sa znakom Škode iznosi 35.000 evra, a u videu pogledajte kako izgleda proizvodnja novog modela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar