Foto: Promo

Sada već tradicionalno poznata po pametnim rešenjima za vozače i putnike, Škoda nastavlja da razvija različita praktična pomagala za korišćenje u automobilima. Poslednji patent u nizu odnosi se na osvetljenu kopču za pojas. Nešto što će, više od vozača, ceniti suvozači i putnici pozadi koji se maltene redovno bore sa prikopčavanjem. Osim toga, roditelji će lakše kontrolisati da li su deca pozadi pravilno vezala pojas.

Vozači retko kada imaju problem da pronađu kopču i zakače pojas u svom automobilu, ali dešava se da kada nekog povezemo često dolazi do mučenja da se pojas “ubode” u kopču. Ovaj problem je izraženiji kada je mrak, pa da bi predupredili vrpoljenje saputnika i pištanje upozorenja za pojas, pametnice iz Škodine “Simply Clever” laboratorije, rešili su da i ovu muku olakšaju.

Predstavili su kopču za pojas osvetljenu LED diodama, koja pokazuje tačno gde ga treba udenuti. Štaviše, različite boje označavaju poziciju pojasa i da li je dobro prikopčan.

Saznajte još:

Na mestu gde je do sada bio crveni taster za otkopčavanje pojasa sada je providno dugme koje koristi raznobojne LED diode za označavanje različitih pozicija.

U standardnoj, kada je sedište slobodno, kopča svetli belom bojom kako bi bila vidljiva noću. Kada se putnik smesti u sedište, senzori težine reaguju i tada se LED osvetljenje na kopči menja u crvenu boju, sugerišući da se veže pojas.

Foto: Promo

Ovo je vrlo praktično i za roditelje koji odmah mogu da vide da li su deca pozadi vezala pojas i da li je pravilno prikačen. Kada je pojas dobro vezan, kopča zasvetli zelenom bojom, a zatim se vraća u standardni režim bele boje.

Pored kišobrana u vratima, strugača za led koji je ujedno i lupa za lakše čitanje podataka o pritisku u gumama, ili posude za tečnost za stakla sa integrisanim levkom, poslednji praktični izum je samo jedno od mnogih pametnih rešenja iz Škode. Prošle godine Česi su predstavili čak 94 patenta, više od bilo koje druge kompanije u toj zemlji.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)