Ford odlučio da prekine proizvodnju limuzine Mondeo

Auto 26. mar. 202111:14
Podeli:
Foto: Ford

Limuzini iz Forda preostalo je manje od godinu dana života. Razlog je sve veća popularnost SUV modela, pa naslednik aktuelne generacije nije u planu.

Tužne vesti za sve ljubitelje Forda, a posebno klasičnih limuzina. U Fordu su procenili da ih nema puno, pa su doneli odluku da posle skoro tri decenije ugase ime Mondeo. To je bio prvi Fordov globalni model, a u prodaji je od 1993. godine, dok je trenutno aktulena peta generacija.

Pročitajte još:

Ako pogledamo prodajne brojke, ova odluka je sasvim opravdana. Iako je od lansiranja 1993. godine Mondeo prodat u više od pet miliona primeraka, prodaja mu zadnjih godina drastično pada, presnosi Index.hr. Tako je Ford na britanskom tržištu 2001. godine prodao 86.500 Mondea, a prošle godine samo 2.400. Već nekoliko godina unazad, primat u prodaji uzimaju SUV modeli, a električni sve više jačaju. 

Međutim, gorak ukus svejedno ostaje. Mondeo, koji je palicu preuzeo od vanvremenske Sierre, pokazao se kao odličan automobil dobrih voznih osobina. Nudio se kao globalni proizvod u celom svetu skoro 30 godina.

Foto: Ford

Ford je potvrdio gašenje modela, tačnije prozivodnja prestaje sledeće godine najavom električne budućnosti. „Ford je u potpunosti posvećen razvoju game putničkih vozila u Evropi, jačajući svoju poziciju modelima kao što su Kuga, Puma i Explorer PHEV“, stoji u saopštenju.

Ford je ranije najavio kako će do 2026. godine svaki model biti elektrifikovan, dok će evropska gama na struju preći od 2030. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar