Samo je 10 ovakvih napravljeno: Ford Sierra RS Cosworth

Podeli:
Foto: Promo

Na aukciji u Velikoj Britaniji pojaviće se vrlo redak, predserijski primerak legendarne “ford sierre RS cosworth”. Ovo je jedan od svega 10 proizvedenih sa volanom na desnoj strani i jedan od tri za javni saobraćaj, sa vrlo burnom životnom pričom. Procenjena vrednost je između 39.000 i 59.000 funti.

Nema koji ljubitelj reli-takmičenja ne zna za Fordovu “sierru RS cosworth”. Reč je o sportskoj verziji modela “sierra”, koja se proizvodila od 1986. do 1992, u verzijama sa dvoja i četvora vrata, pogonom na svim ili zadnjim točkovima. Za mnoge “RS cosworth” bio je i ostao jedan od najpoželjnijih Fordovih sportskih modela, koji je svoje performanse prikazivao i na reli-trkama grupe A.

Jedan od verovatno najređih primeraka ovog modela, uskoro će biti ponuđen na aukciji u Velikoj Britaniji. Proizveden u okviru Fordovog programa predserijskih test-primeraka, u stvari je jedan od samo 10 ikada napravljenih sa volanom na desnoj strani. Sedam od tih 10 postali su reli automobili, dok su preostala tri bila namenjena vožnji u javnom saobraćaju. Od ta tri, ostao je samo ovaj jedan primerak koji vidite na fotografijama.

Foto: Promo

Još ekskluzivnijim ga čini to što je upravo ovaj primerak, u “moonstone blue” plavoj boji, bio jedan od originalnih test-automobila, koji su bili namenjeni specijalizovanim automobilskim medijima. Tako je upravo ova “sierra RS cosworth” krasila stranice tadašnjih štampanih automobilskih magazina.

U verziji sa troja vrata, desnim volanom i sa 68.000 pređenih milja, ova “sierra RS Cosworth” deo je Fordove istorije jer je jedna od prvih koje su sišle sa proizvodne trake.

Sa motorom od 204 KS, pogonom pozadi, ubrzanjem do 100 km/h od samo 6,2 sekunde i najvećom brzinom od skoro 250 km/h, “sierra RS cosworth” je sa pravom bila predmet želja mnogih ljubitelja tokom osamdesetih godina. Na atraktivnost ove sportske verzije uticao je i aerodinamični paket, sa specifičnim spojlerom pozadi i oslanjanjem podešenim za trke.

Foto: Promo

Osim toga, ovaj primerak ima i burnu životnu priču. Napravljen otprilike devet meseci pre zvaničnog početka proizvodnje, ovaj raritet je prvi put registrovan u oktobru 1985. Zatim je 1994. godine bio izvezen na Novi Zeland, gde je četiri godine proveo u skladištu tokom restauracije motora. Posle promene još dva vlasnika, trenutni vlasnik ga je kupio 2009. godine i u ovog “forda” uložio desetine hiljada funti i nebrojeno sati rada, kako bi ga doveo u perfektno, fabričko stanje.

U želji da automobil bude u originalnom stanju, uz korišćenje isključivo Fordovih delova, “sierra RS cosworth” je dobila novu penu za prednja sedišta, nebo, restaurirani su farovi, zamenjene sijalice, zaptivke na svim vratima i prozorima, svi električni senzori i creva, delovi oslanjanja, sve tečnosti, kao i novi prednji spliter.

Foto: Promo

Trokraki volan je fabrički i očuvan, a tu je i Fordov radio-kasetofon sa zasebnim kontrolnim panelom. Štaviše, ovaj primerak ima sačuvanu i originalnu nalepnicu Fordovog dilera na zadnjem staklu.

Foto: Promo

Vraćen u Veliku Britaniju sa 35 godina, automobil je prikazan u besprekornom karoserijskom stanju. Vlasnik je čak uspeo da nabavi identičnu oznaku kakva je bila na prvoj registracionoj tablici. Uz automobil dolaze svi računi koji potvrđuju šta je urađeno tokom godina, detaljni podaci o svim servisima i vlasnicima, kao i originalno uputstvo za upotrebu “ford sierra RS cosworth” modela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar