Foto: Promo

Ove godine Fiat proslavlja 40. godina modela “panda”. Mala simpatična “kutija” je jedan od najtraženijih modela u Italiji, dok godišnje ukupno beleži prodaju od čak 375.000 primeraka. Sada je dodatno modernizovana, nudi hibridni pogon, kao i nekoliko različitih verzija, među kojima i “sport”.

Još od pojavljivanja na Salonu automobila u Ženevi 1980. godine, „panda“ je postala poznata kao magična kutija puna originalnih ideja. Tako je, recimo, još 1983. godine bio je prvi gradski automobil sa 4×4 pogonom.

Saznajte još:

Bogata istorija beleži i brojne zabavne momente, pa je 2004. “panda” bila prvi gradski automobil koji se popeo na 5.200 metara nmv do baznog kampa na Everestu, a 2017. “panda cross 4×4” je završila legendarni Dakar Reli, kao prvi italijanski automobil i prvi Fijatov model koji je postigao ovaj uspeh.

Takođe, “panda” je dostigla cifru od skoro osam miliona prodatih primeraka tokom 40 godina, a nastavlja da caruje prodajom u Italiji i ove godine, dok u Evropi beleži najbolji tržišni udeo od pojave “pande” 2012. godine. (17,1%).

Foto: Promo

Ove godine, “panda hybrid launch edition”, zajedno sa modelom “500” predstavljena je kao prvi Fijatov automobil sa blagim hibridnim motorom, a sada, u svrhu proslave jubileja, Fiat proširuje porodicu sa novom verzijom “panda sport”.

Nova verzija se prepoznaje po novim 16-inčnim alu-felnama, ručkama i spoljnim retrovizorima u boji karoserije i hromiranim „sport“ logoom sa strane. Nova je i mat siva boja.

Foto: Promo

U kabini je nova instrument tabla u boji titanijuma, specifični paneli vrata od eko-kože, crni plafon i nova sedišta sa tamno sivim presvlakama, detalji od tehno-kože.

Foto: Promo

A za one koji žele još više, tu je i Pandemonio oprema – jasan omaž paketu koji je izašao 2006. godine za model “panda” od 100 KS, koji uključuje crvena kočiona klješta, zatamnjena stakla i novi kožni volan sa crvenim štepom.

Na kraju, deo standardne opreme “pande sport” je i novi 7-inčni multimedijalni sistem, koji je kompatibilan sa Apple i Android uređajima.

Foto: Promo

Inače, “fiat panda” je jedan od retkih modela u svom segmentu koji nudi 4×4 pogon, dok “malu kutiju” pokreću benzinski, CNG, TNG i hibridni motori.

Fiat Panda Cross, Foto: Promo

Novi hibrid koristi 1,3-litarski benzinski agregat (Fire Fly) od jednog litra i 70 KS sa elektromotorom. Baterija je kapaciteta 11 Ah i snage 3,6 kW, dok se prenos snage obavlja putem šestostepenog manuelnog menjača.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar