Da li će prvi Apple automobil praviti Hyundai?

Auto 09. jan. 202111:06
Podeli:
Foto: Promo/Autocar

Kao jedna od kompanija sa kojom bi Apple mogao da sarađuje na razvoju svog električnog automobila spominje se Hyundai. Ako bi se ova potencijalna saradnja ostvarila, prvi automobil sa znakom jabuke bi mogao da pozajmi novu Hyundai platformu E-GMP, koja može da obezbedi baterije sa dometom od oko 500 km.

Sve je više glasina vezanih za Appleov električni automobil o kom smo više puta pisali u poslednje vreme, ali poslednja informacija je posebno zanimljiva jer bi čak indirektno mogla da se odnosi čak i na hrvatskog proizvođača električnih automobila Rimca. Naime, predstavnik Hyundaija je potvrdio kako Apple trenutno pregovara sa različitim globalnim automobilskim kompanijama – uključujući i Hyundai.

Taj komentar je usledio nakon što su neki mediji objavili informacije o tome kako je ekipa iz Applea kontaktirala Hyundai u vezi planova oko razvoja automobila, kao i da južnokorejska kompanija trenutno još uvek razmatra predložene uslove. Prema tim izveštajima, Appleov predlog saradnje sa Hyundaijem uključuje proizvodnju električnih automobila i razvoj baterija. Glasine, a potom i potvrda iz Hyundaija o saradnji sa Appleom katapultirala je cene deonica koje su zabežile najveći dnevni rast u posljednjih 20 godina.

Saznajte još:

Ipak, u naknadnoj i izmenjenoj izjavi za javnost, iz Hyundaija više nisu spominjali Apple. Naglasili su kako su primili zahtev za potencijalnom saradnjom od različitih kompanija za razvoj električnih autonomnih automobila, ali s obzirom na to da su pregovori u ranoj fazi, nikakve odluke još nisu donesene.

Stiče se utisak da su se iz Hyundaija zaleteli sa prvom izjavom, pa da su naknadno pokušali da izglade stvar tako što će izbegavati pominjanje Applea, ali jasno je kako su sa prvom izjavom u suštini potvrdili da postoji mogućnost saradnje sa američkom kompanijom.

S obzirom na to da je Hyundai Motor Grupa uložila 80 miliona evra u Rimac Automobile i da je ta investicija usmerena na partnerstvo u razvoju električnih vozila i baterija, možemo da se zapitamo da li će i hrvatska kompanija u budućnosti imati nekakvu ulogu u tom potencijalnom partnerstvu.

Saznajte još:

Prema analitičaru Wedbusha, Danu Ivesu, Apple se verovatno neće odlučiti za razvoj potpuno autonomnog vozila, već su svoj fokus usmerili prvenstveno prema tržištu električnih automobila koje bi tokom sledećih 10 godina moglo da vredi milijarde dolara. To je Appleov pametan strateški potez, smatra Ives.

Ono što svakako treba napomenuti je da nas do konačnog proizvoda, odnosno Appleovog automobila, ako se u međuvremenu nešto ne promeni, deli najmanje 6-7 godina. Neka prethodna predviđanja su govorila da bi to moglo da bude 2024. ili 2025. godina, ali čini se da će taj rok biti duži, prenosi dnevnik.hr.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar