Novi detalji: Stiže “iPhone na točkovima” i biće jeftin?

Auto 22. dec. 202010:41 > 11:53
Podeli:
Foto: Promo/Autocar

Kako je nedavno naš portal pisao, kompanija Apple planira da proširi svoje polje delovanja na automobilski sektor. Do danas nije se znalo da li će biti reč samo o razvoju tehnologije, poput sistema autonomne vožnje ili će to ipak biti pravi automobil na struju. Da ne budemo dugo u iskušenju, iz kompanije kažu da će ipak praviti električno vozilo, koje će imati veliki domet i biće jeftino. Koliko bilo šta iz Apple radnje može da bude povoljno, saznaćemo najranije za dve godine.

Ako znamo da se za iPhone i druge proizvode sa znakom jabuke svaki deo posebno plaća, možda sam automobil i bude povoljan, a na spisku dodatne opreme se nađu točkovi, vetrobran, volan itd. Ali, da ne bude da kukamo unapred, ovo su novi detalji o budućem vozilu na struju koje će biti direktan rival Tesli.

Nove glasine o Apple automobilu fokusirane su na bateriju – nova tehnologija trebalo bi da omogući radikalno niže cene, uz manje zagrevanje i veći domet.

Nakon što su se pre desetak dana ponovno pojavile glasine o ulasku ove kompanije na automobilsko tržište, sada smo saznali neke nove detalje koji pokazuju šta možemo da očekujemo u sledećih par godina. Prema tim informacijama, koje su potvrdile osobe upoznate sa situacijom i Projektom Titan (a koje su, naravno, nezvanične), krenulo se sa razvojem električnog vozila koje će biti namenjeno masovnom tržištu.

Saznajte još:

„Ako postoji kompanija na svetu koja ima resurse to da napravi, onda je to verovatno Apple. Ali, u isto vreme, to nije pametni telefon“ – prenosi Rojters komentar osobe koja je radila na automobilskom projektu kompanije.

Možemo da pretpostavimo da Apple neće ulaziti na ovo tržište kako bi bio samo jedna od kompanija koja se bori za svoj deo među proizvođačima električnih vozila, pa nije teško da pogodimo kako im je cilj da razviju tehnologiju sa kojom će biti superiorni na tržištu.

Ta tehnologija odnosi se na baterije, a kako prenosi zimo.hr u prvom planu su dve stvari – cena koja će biti “radikalno” niža zahvaljujući novom dizajnu baterije, a koja će nuditi veliki domet.

Komentari osoba upoznatih sa situacijom kažu kako bi takva tehnologija razvoja baterija mogla da prikaže nešto potpuno novo: “Kao kada ste prvi put videli iPhone”. Ako su te informacije istinite, Apple bi zaista mogao da reši dva najvažnija problema automobila sa električnim motorima, iako je teško verovati da će sam iCar biti cenovno povoljan, jer sve s potpisom jabuke dolazi sa, zna se,  odgovarajućom cenom.

Saznajte još:

Za tehnološki specijalizovanu kompaniju koja nema previše dodira sa automobilskim industrijom, dizajniranje, razvoj i proizvodnja automobila biće veliki izazov, pa ako stvari krenu neočekivanim tokom, i dalje postoji mogućnost odustajanja od razvoja automobila.

U tom slučaju, fokus bi prebacili na razvoj autonomne tehnologije koju bi prodavali tradicionalnim proizvođačima automobila. Prema trenutnim planovima, Apple automobil možemo da očekujemo najranije 2024, ali zbog problema sa pandemijom, kao i potencijalnim sa proizvodnjom, budući da je reč o novom tržištu za Apple, taj rok lako može da se pomeri na 2025. ili koju godinu kasnije.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar