Domet 500 km, punjenje za 18 min: Hyundai ima novu platformu

Auto 05. dec. 202011:14 > 06. dec. 2020 10:52
Podeli:
Hyundai press
Foto: Promo

Nova generacija električnih modela iz Hyundaija koji će se proizvoditi na E-GMP platformi imaće domet preko 500 km, dok će punjenje do 80% baterije trajati samo 18 minuta. Plan je da se na ovoj osnovi do 2025. godine napravi 23 električna modela i da se proda milion primeraka širom sveta.

Hyundai je otkrio novu E-GMP električnu modularnu platformu (Electric-Global Modular Platform), na kojoj će se bazirati sledeće generacije električnih vozila.

Novi modeli biće prostraniji, koristiće integrisani Power Electric sistem, a oni visokih performansi zasnovani na novoj osnovi, ubrzavaće od nule do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, dok će maksimalna brzina biti 260 km/h.

Foto: Promo

Saznajte još:

Nova E-GMP osnova dizajnirana je ekskluzivno za modele na struju i pruža razne prednosti u poređenju sa postojećim platformama iz Hyundai kompanije, koje su projektovane pretežno za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prednosti uključuju povećanu fleksibilnost u razvoju, bolje performanse u vožnji, povećan domet, ojačane bezbednosne funkcije i veći unutrašnji prostor za putnike i prtljag.

Na ovoj platformi prozvodiće se vozila iz klasa limuzina, SUV-ova i krosovera, a kupci će moći da biraju između pogona pozadi ili na sva četiri točka.

Foto: Promo

BEV, odnosno električni model zasnovan na E-GMP sposoban je za maksimalni domet od preko 500 km sa potpuno napunjenom baterijom. Štaviše, punjenje će se obavljati velikom brzinom – baterija će do 80 procenata biti puna za samo 18 minuta, a može da se doda i do 100 kilometara dometa za samo pet minuta.

Kao deo svoje BEV vizije, Hyundai je lansirao svoj namenski “IONIQ” brend u avgustu 2020. godine, koji uključuje tri modela: IONIQ 5, 6 i 7 do 2024. Ovo trenutno pokriva različite segmente vozila, o čemu je portal Nova.rs već pisao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar