Naučne studije pokazale su da semenke suncokreta sadrže supstance koje pomažu u bržem zarastanju rana, a naročito su bogate linolenskom i drugim kiselinama koje su nam neophodne u ishrani.
Suncokret se najčešće uzgaja zbog ulja koje svakodnevno koristimo za pripremu jela, a za to se upotrebljavaju suncokretove semenke. One mogu da se konzumiraju sirove ili pečene, kao grickalice ili brašno u pahuljicama. Koriste se i za izradu maslaca kao alternativa mlečnom ili maslacu od kikirikija, piše News18.
Brojne su prednosti ovih semeki koje bismo mogli da iskoristimo.
Semenke suncokreta su dobar izvor vitamina, posebno B vitamina, vitamina C i E. Sadrže visok udeo esencijalnih minerala poput fosfora, magnezijuma, mangana, cinka i gvožđa. Svi zajedno, a one posebno, pomažu u održavanju kostiju, tkiva i vitalnih organa, a najviše pomažu kod procesa zarastanja.
Viši nivo holesterola, posebno lipoproteina niske gustine (LDL), štetna je za srce jer se taloži na zidovima arterija i može da, nakon svega, dovede i do srčanog udara.
Semenke suncokreta sadrže visok udeo linolne kiseline koja pomaže u smanjenju ukupnog holesterola, kao i nivoa LDL-a. Seme takođe sadrži oleinsku kiselinu koja može da smanjiti trigliceride, uzročnike srčanih tegoba.
Ljudi koji imaju dijabetes ne mogu da proizvedu dovoljno insulina dabi doveli glukozu u ćelije. Rezultat je porast nivoa šećera u krvi i oštećenje krvnih sudova i vitalnih organa. Seme suncokreta ne samo da ima nizak glikemijski indeks, već sadrži hlorogenu kiselinu koja kontroliše nivo šećera u krvi.
Akutna upala je privremeni zaštitni odgovor organizma na svaku povredu ili infekciju. Hronična upala je, međutim, dugotrajno stanje koje prouzrokuje oštećenje ćelija, tkiva i vitalnih organa poput srca. Takođe može da prouzrokuje oštećenje DNK, pa čak i karcinom. Semenke suncokreta sadrže vitamin E i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a oba imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale.
Studije sprovedene na životinjama pokazale su da seme suncokreta može da pomogne u zarastanju rana. Linolna kiselina u semenkama pomaže da se proces zarastanja rana ubrza.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: