Dijeta koja je popularna od sedamdesetih godina prošlog veka zove se Scarsdale i napravio je čuveni američki kardiolog.
Ova dijeta koja je doživela svoju najveću popularnost tokom 70-ih godina prošlog veka, vam može pomoći u rešavanju problema sa viškom kilograma jer uz pomoć nje možete izgubiti devet kilograma u toku dve nedelje. Naravno, zavisi od vaše početne težine – što veći višak – više se gubi. I nije preterivanje jer je dovoljno „stara“ da postoji i obimna dokumentacija o njenoj uspešnosti.
Zanimljivo je da se Scarsdale dijeta najviše koristi u „urgentnim“ situacijama – kada treba brzo skinuti višak kilograma pred neki svečan događaj i uvući se u garderobu koja je „do juče“ bila taman a sada je tesna.
Scarsdale dijetu je kreirao kardiolog doktor Herman Tarnover, a ime je dobila po gradu Skarsdejlu u državi Njujork gde je doktor Herman radio.
Izuzetno je restriktivna, pa ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema ne bismo vam preporučili da praktikujete ovu dijetu, piše sajt dijeta.net.
Bazira se na ograničavanju dnevnog unosa kalorija na 1.000 kCal, ali i pored toga postoji striktna lista namirnica koje smeju i koje ne smeju da se konzumiraju.
Dijeta se sastoji od 43% proteina, 22.5% masti i 34.5% ugljenih hidrata.
View this post on Instagram
Hrana koja je zabranjena:
Povrće: pasulj, kukuruz, sočivo, grašak, običan krompir, batat, bundeva, pirinač;
Voće: avokado;
Mlečni proizvodi: punomasno mleko, jogurt i sir;
Ulja: Sva ulja, puter, majonez i prelivi za salate;Žitarice: sve vrste žitarica i proizvodi od istih (hleb, pecivo, keks, krekeri, krofne, palačinke, pice, paste, sendviči, tortilje.
Brašna: sva brašna;
Orašasti plodovi: svi orašasti plodovi osim oraha u ograničenim količinama;
Meso: visoko prerađeno meso, kobasice, salame, slanina;
Slatkiši: svi slatkiši su zabranjeni, kao i čokolada;
Pića: alkoholna pića, zaslađena pića, voćni sokovi, zaslađena kafa i čajevi;
Prerađena hrana: Zamrznuta hrana, čips, gotova jela, brza hrana.
View this post on Instagram
Hrana koja je dozvoljena:
Sirovo povrće i povrće bez skroba: paprika, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, zelena salata, luk, spanać, paradajz, tikvica, rotkvice, boranija;
Voće: najpoželjniji je grejpfrut, a moguće je jesti i jabuke, grožđe, limun, mango, papaju, breskve, gljive, lubenicu, jagode i borovnice;
Žitarice: samo proteinski hleb je dozvoljen;
Meso i riba: nemasna govedina, piletina, ćuretina, riba, školjke;
Jaja: moguće je jesti i žumance i belance, ali pripremljeno bez ulja, putera ili ostalih masti;
Mlečni proizvodi: mleko sa niskim procentom masti, kiselo mleko, svež sitni sir;
Orašasti plodovi: ponekad je moguće pojesti maksimalno 6 oraha u toku dana;
Začini: većina suvih začina je dozvoljena;
Pića: crna kafa bez šećera, čaj bez šećera i voda.
U slučaju da vam je potrebna neka užina između obroka možete grickati celer, šargarepu ili popiti šolju supe od povrća.
Tokom trajanja čitave dijete poželjno je da pijete što više tečnosti, minimalno 1 l vode u toku dana, a možete piti i crnu kafu bez šećera ili biljni čaj.
Ono što je bitno napomenuti je to da ova dijeta nije predviđena da se praktikuje duže od 2 nedelje.
Primer trodnevnog jelovnika:
Dan I
Doručak: 1 kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.
Ručak: Salata (losos iz konzerve, zelena salata, kupus, preliv od sirćeta i limuna), voće po izboru i šolja čaja.
Večera: Pečena piletina iz rerne bez dodatih masti i bez kožice, spanać, pola paprike, boranija i šolja čaja.
Dan II
Doručak: 1 kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.
Ručak: 2 kuvana jaja, 1 šolja sitnog sira sa niskim procentom masti, 1 kriška proteinskog hleba, voće po izboru i šolja biljnog čaja.
Večera: Pljeskavica od nemasne govedine, salata od krastavaca, celera i paradajza sa prelivom od sirćeta i limuna i šolja biljnog čaja.
Dan III
Doručak: 1 kriška proteinskog hleba, pola grejpfruta, šolja crne kafe ili čaja.
Ručak: ćuretina iz rerne bez dodatih masti i bez kože, spanać, paradajz i šolja biljnog čaja.
Večera: Grilovani biftek bez masnoće, prokelj, luk, pola crvene paprike i šolja biljnog čaja.
Porcije ne bi trebalo da budu velike, osim porcije salata u kojima se nalazi zelena salata i slično povrće ili ako je hrana bogata proteinima. Potrebno je da vodite računa i o tome da ne unosite više od 1.000 kalorija u toku dana.
Mali trikovi koji će vam pomoći da dijetu sprovedete efikasno bez previše „patnje“:
Prvi dani su najteži, zato dijetu počnite u petak da bi preko vikenda mogli da se dobro odmarate jer je prvih 48 sati držanja kritično (javlja se velika glad i želja da „napadnete“ frižider).
Koristite toplu vodu u slučaju velike gladi. Pijte je lagano, gutljaj po gutljaj i zavaraćete glad bar za 2 naredna sata.
Imajte uvek spremne štapiće od šargarepe i celera – kada ste baš jako gladni – grickajte ih i žvaćite polako – glad će nestati.
*
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: