Večna srpsko-crnogorska tema: Da li je Aleksandar izdao đeda

Podeli:
Foto: Goran Đukanović/Promo/Mary Evans Picture Librar / Profimedia / Wikipedia

U večerašnjoj drugoj epizodi "Aleksandra od Jugoslavije", koja se emituje na kanalu Nova S u 21 čas, videćete razgovor između kralja Aleksandra i njegovog đeda, crnogorskog kralja Nikole Petrovića, tokom kojeg će jedan drugom uputiti teške reči. I dan-danas javnost je podeljena kada je u pitanju odnos ova dva kralja - mnogi smatraju da je kralj Aleksandar Karađorđević stvaranjem nove ujedinjene države izdao svog đeda Nikolu I Petrovića, dok drugi pak misle da je ispravno postupio.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Kako bismo doznali da li je Aleksandar Karađorđević izdao svog dedu, pozvali smo reditelja i scenaristu serije „Aleksandar od Jugoslavije“, Zdravka Šotru, koji nam je sa zadovoljstvom obrazložio svoje mišljenje, kao i to zbog čega je Žarko Laušević bio idealan izbor za ulogu đeda Nikole.

POGLEDAJTE JOŠ

„Pisac je napisao tako da ostane svakom da misli onako kako želi, a ne da nekoga ubeđuje. Teška je i dramatična situacija i u životu kralja Aleksandra i kralja Nikole. S jedne strane postoji lična drama, a s druge strane imamo dramatično dešavanje i stvaranje jedne nove države, koja proizvodi takve privatne lične drame. Osim toga, u toj epizodi se kralj Aleksandar savetuje s učenim ljudima, akademcima, profesorima, svojim vojvodama. Sluša razna mišljenja. Neposredno nakon toga, dolazi do čina samog ujedinjenja. Epizoda se završava tako što je sve rešeno – gotovo je, stvara se nova država“, objašnjava Šotra i dodaje kako se njemu ideja o zajedništvu i te kako dopadala, i da nije na strani onih koji su to smatrali izdajom.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

„Posle svih istorijskih događanja lako je prodavati pamet i imati takva neka mišljenja. Aleksandru je sudbina namenila mnoge teške zadatke. Jedan od tih je da realizuje staru ideju koja je iz 19. veka ponikla među Hrvatima i Slovencima, a Srbi su je prihvatili kao mogućnost da konačno žive u jednoj državi. Meni se ta ideja dopada. Ja sam u toj državi i živeo.“

Reditelj je potom odgovorio na pitanje kako je izabrao Žarka Lauševića za ulogu kralja Nikole.

„Lako je bilo odlučiti se za Lauševića. On je u to vreme kad sam počeo sa serijom snimao neku drugu seriju, a želeo je i da igra ovde. Pošto uloga kralja Nikole ne uzima puno vremena, najviše mu je odgovaralo da odigra to, a i za tu ulogu je bitna jaka glumačka ličnost, a Laušević je i poreklom odatle“, ispričao je Šotra za Nova.rs.

Foto: Promo/Goran Đukanović

Vuk Drašković, koji je napisao roman „Aleksandar od Jugoslavije“, po kojem je snimljena ova serija, u jednom intervjuu za portal Nova.rs, takođe je pričao o navodnom grehu kralja Aleksandra prema svom đedu.

Drašković je istakao da je Aleksandar bio svojeglav i sklon riziku, što je nasledio od Karađorđeve loze, dok je diplomatsku mudrost „ali i svojeglavost“ nasledio od crnogorske loze. Međutim, do kraja života pekla ga je greška prema „đedu Nikoli“.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Rat se završava početkom novembra, a on za mesec i po dana proglašava novu državu. Bila je velika žurba, to su bila prevratnička vremena, pravljene su i greške. Verovatno je njegova najveća greška bila odnos prema đedu, iako je i đed Nikola bio grešan prema njemu“, rekao je Vuk Drašković, nakon čega je detaljnije objasnio šta je bila Aleksandrova greška.

„Mislim da je greška što je na onakav način došlo do ujedinjenja Crne Gore i Srbije, pre proglašenja Kraljevine SHS. Do tog ujedinjenja nije trebalo da dođe, zaključio je kasnije Aleksandar. Trebalo je da predstavnici Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, ravnopravno, u istom danu, 1. decembra, prime Adresu o ujedinjenju iz Zagreba, prihvate je i kažu: Po osnivačkom aktu Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora prihvataju Adresu o ujedinjenju i od ovog momenta brišu i svoj državni identitet i gase se kao države, jer se stapaju u jednu veliku državu. Tako nije učinjeno. Doduše, razlika je bila u pet dana ali tih pet dana sada su izvor velikih nesporazuma“, konstatuje autor romana „Aleksandra od Jugoslavije“.

Gledajte premijeru “Aleksandra” na sajtu, ceo bindž na EON-u

Pogledajte drugu epizodu “Aleksandra”, ceo bindž na EON-u

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar