Liman Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Dokazi o haotičnom i krvavom povlačenju i porazu ruskih snaga vidljivi su svuda na razorenim ulicama Limana, ukrajinskog grada koji je pretrpeo rusku invaziju, višemesečnu okupaciju i prošlonedeljnu brutalnu borbu za njegovo oslobođenje.

Iz rova bivšeg ruskog kontrolnog punkta na periferiji grada u Donbasu se pojavljuje ukrajinski vojnik s primerkom ruskog izdanja Tolstojevog „Rata i mira“, koji odlaže do odbačene flaše za vodu, koja je presečena na pola i puna puščanom municijom. Pokazuje unutra na pravoslavnu ikonu na zidu.

Ovako reporter Gardijana sa lica mesta opisuje atmosferu u gradu nakon povlačenja ruskih snaga.

Kako ukazuje, sudbina bivših „stanovnika“ rova nije poznata – da li su sada u zarobljeništvu ili su ubijeni u borbi. Ili su život izgubili tokom kasnijeg progona ka susednoj Kremini, gde su ukrajinske snage konstantno granatirale ruski konvoj u bekstvu.

Ili su možda uspeli da pobegnu da bi bili proterani još dalje dok se ukrajinska kontraofanziva nastavlja u cilju potiskivanja ruskih snaga.

U gradu nisu ostale samo napuštena oprema i lične stvari.

Liman Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Rusi su iza sebe ostavili svoje poginule za koje će se pobrinuti limanski psi, tela koja poslednja tri dana skupljaju ukrajinski timovi zaduženi za pokop.

Međutim, ispostavlja se da su najintenzivnije borbe vođene na uskim putevima izvan Limana.

Život u Limanu nakon „krvavog“ povlačenja ruskih snaga: „Rusi su iza sebe ostavili svoje poginule za koje će se pobrinuti limanski psi“ 2

Asfalt je pun rupa i čaura i ostataka projektila, nedaleko od miniranih rovova su ruska ugljenisana blindirana vozila. Na pojedinim mestima se i dalje vide nedavno deaktivirane protivtenkovske mine.

Ovde je raketama i artiljerijom razneto i drveće na sitne komade.

Liman Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Političari, analitičari i vojnici koji su učestvovali u ovoj borbi ističu da su Liman i njegovi sporedni železnički koloseci važni kao „severni ulaz“ u region Lugansk. Ali pravo značenje je psihološki udarac moralu ruskih trupa, čiji borbeni redovi trpe sve veći kolaps na jugu i istoku.

Pošto su ruske snage potisnute još više u sektoru oko Limana, ispostavlja se da se ukrajinska vojska okrenula svojim sledećim ciljevima – Lisičansku i Severodnjecku, kao i Bahmutu, gradu u Donbasu, za koji su vođene teške borbe i gde Rusi još uvek pokušavaju da ostvare napredak.

A od suštinskog značaja je i to što je pad Limana ukrajinskim snagama pružio uporište na severnoj strani reke Severski Donjec.

Liman Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Kada je usledio napad, pripadnici ruske 20. združene armije i trupa Bars-13 iz ruske garde, od kojih su se neki povukli iz regiona Harkov, brzo su upali u zamku, pošto se oko njih brzo stezao obruč, dok su sela nedaleko od grada, smeštena između valovitih brežuljaka, brzo osvajana.

Ono što je jasno jeste da je ukrajinska vojska otkrila način borbe koji je mnogo veštiji i fleksibilniji od onog koji praktikuju Rusiji, a koji mnogo zavise od svojih manjkavih linija snabdevanja. Ukrajinci se brzo razmeštaju s ciljem da odseku, opkole i uništavaju jedinice deo po deo.

Opširnije pročitajte na sajtu lista Danas

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar