Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je na nedavnu izjavu predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao kako je poseta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini dok Rusija zvecka oružjem – obično šarlatanstvo.

Ukrajinski predsednik Zelenski se o toj izjavi svog kolege predsednika Milanovića oglasio na Tviteru.

„Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsednik Milanović posetu ukrajinskog premijera Zagrebu ne bi nazvao ‘šarlatanstvom'“, već manifestacijom solidarnosti i prijateljstva“, napisao je Zelenski, prenosi Hrvatska radio-televizija.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, premijer Andrej Plenković bio je u dvodnevnoj službenoj poseti Ukrajini u sredu i četvrtak.

„Premijer je u Ukrajini. Ja imam simpatiju prema Ukrajini, a Rusiju ne mrzim, dosta nezgodna pozicija. Međutim, 100.000 ruskih vojnika je na granici s Ukrajinom, ne znam što će biti sutra. Što znači ta manifestacija beskrajne ljubavi, je li to spoljna politika Hrvatske? Ili spoljna politika Hrvatske mora biti sebična? Jer Plenković će zbrisati u Brisel ako zagusti, ali hrvatski vojnici tamo neće ići, neće ni američki“, rekao je Milanović.

Potom se upitao vodi li se tako spoljna politika Hrvatske. „To su užasno ozbiljne stvari, ali užasno ozbiljne. Za mene je to obično šarlatanstvo“, rekao je predsednik i poručio Ukrajincima da se ne uvrede.

Takvu izjavu Milanovića kasnije je iz Lavova komentirao i Plenković. Rekao je kako ne zna šta je izjavio Milanović.

„Ako je to izjavio… vidim da je u top-formi, briljantan je ovih dana tako da će sigurno naši ukrajinski prijatelji biti oduševljeni takvom izjavom hrvatskog predsednika. Time samo ojačava svoj međunarodni položaj, ugled, jer nema ko ga ne zove i ko ga ne hvali na međunarodnoj razini i pronosi slavu hrvatske spoljne politike. To je pravi put, čestitam mu i predlažem da samo tim putem nastavi“, rekao je sarkastično Plenković.

Bonus video: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar