Foto: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je jučerašnji sastanak u Sofiji, koji su snimale televizijske kamere, da verbalno napadne svog bugarskog kolegu Rumena Radeva.

Zelenski mu je zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, prenosi Politiko.

Zbunjeni bugarski predsednik, zatečen ponašanjem Zelenskog, zamolio je kamere da napuste prostoriju u predsedničkoj palati u kojoj se snimao sastanak.

Zelenski je primarno posetio Bugarsku kako bi se sastao s prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova, koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i takođe istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, bivšim načelnikom vazdušnih snaga koji je više naklonjen Rusiji i dvosmislen po pitanju NATO-a, prošao je čak i gore od očekivanog, prenosi N1.

Dve delegacije sedele su jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog drvenog stola.

Ukrajinsko izaslanstvo sedelo je kamenih lica, povremeno praveći grimase i hvatajući beleške, opisuje Politiko.

Foto: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Radev je pokušao da im objasni svoj stav da nema vojnog rešenja i da „sve više i više oružja neće rešiti“ problem. Zelenski mu je odgovorio prezirom.

„Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste: ‘Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju?’“ upitao je Zelenski.

Ukrajinski čelnik je nastavio sa optužbama.

„Ne, ti kao pravi predsednik, siguran sam da ne bi dopustio kompromis sa svojom nezavisnošću. Vaše je pravo da ne podržite pomoć Ukrajini. Ali stvarno bih želio da me ispravno shvatite“, nastavio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Bugarski predsednik je tokom ovog nastupa Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire s beleškama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Dodatno, Zelenski je kritikovao Radeva zbog toga što je invaziju Moskve uglavnom opisivao kao „sukob“, a ne kao rat, te zbog nejasnih tvrdnji da se rat širi i „proširuje svoju prostornu veličinu“.

Odbacio je njegove sugestije o diplomatskom rešenju, naglasivši da je Kremlj pokrenuo „rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja“.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar