Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga.

Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je,  više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dve delegacije su sedele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola.

Kako se navodi, ukrajinska delegacija sedela je „kamenih lica“, povremeno praveći grimase i hvatajući beleške.

Radev je pokušao da objasni svoj stav da „nema vojnog rešenja“ i da „sve više i više oružja neće rešiti“ problem.

„Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste – Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju“, upitao je Zelenski, navodeći da Radev sigurno ne bi dopustio kompromis sa nezavisnošću Bugarske.

Pročitajte još:

Bugarski predsednik je tokom govora Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire sa beleškama.

Zelenski je kritikovao Radeva zbog toga što je invaziju Rusije na Ukrajinu uglavnom opisivao kao „sukob“, a ne kao rat.

Zelenski je odbacio sugestije Radeva o diplomatskom rešenju, naglasivši da je Kremlj pokrenuo „rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja“.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar