Foto:Profimedia.rs

Osnivač paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin nije skrivao bes zbog odluke francuskog parlamenta koji je njegovu grupu plaćenika proglasio terorističkom organizacijom. Uputio je direktnu pretnju francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na pitanje ruskih novinara Prigožin je rekao da je Vagner spašavao ljude u Africi od francuskih vojnika, koji su im se „jednostavno rugali“. Vagnerovci su stekli snažna uporišta u Africi i na taj način oterali Francuze iz te regije, piše Index.hr.

„Oni nisu samo plaćenici“

„Možemo kleštima da izvadimo pokvarene zube iz tih zlih usta. Možemo da iščupamo zube Makronu i, generalno, svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Vagneru)“, poručio je Prigožin.

Francuski poslanici u utorak su pozvali Evropsku uniju da uvrsti Vagner na popis terorističkih grupa i iskoristi više pravnih alata kako bi onemogućila Vagnerovu finansijsku aktivnost u Evropi.

EU je Prigožinu nametnula sankcije u aprilu prošle godine.

Pročitajte još:

„Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist, da se destabiliziraju institucije“, rekao je uoči glasanja u utorak Benjamin Hadad, poslanik iz Makronove stranke.

Vagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu uprkos tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih obrambenih zvaničnika.

Paravojna grupa uglavnom je uključena u bitku za Bahmut, grad na istoku Ukrajine u kojem se poslednjih meseci vode žestoke borbe.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare