Nemačka vlada pregovori Šolc Berbok Linder
Pregovori o formiranju vlade u Nemačkoj Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Koalicioni pregovori između Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) zapeli su oko klimatske politike, dok se tri strane prepiru oko toga koliko dalekosežni treba da budu njihovi planovi. Spor je podstakao Zelene da pozovu ekološke grupe da pojačaju pritisak dok su se globalni lideri sastajali u Glazgovu na samitu COP26.

PROČITAJTE JOŠ:

U četvrtak su ko-lideri Zelenih Analena Baerbok i Robert Habek, zajedno sa visokim stranačkim zvaničnicima, u pismu zatražili od nevladinih ogranizacija da počnu da lobiraju za agesivniju klimatsku politiku, prenosi Politiko.

„Imamo još mnogo toga da postignemo u koalicionoim pregovorima koji su upravo počeli, posebno u oblastima zaštite klime i biodiverziteta“, navodi se u pismu. „Bilo bi od velike pomoći… ako biste mogli da podstaknete SPD i FDP da daju ambiciozne predloge“, nastavili su, dodajući: „Ako to moramo da nastavimo da radimo sami, to će učiniti pregovore daleko težim“.

Olaf Šolc pregovori Nemačka vlada
Olaf Šolc, pregovori o vladi u Nemačkoj Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Portparol Zelenih je potvrdio da je pismo poslato. Neslaganja prate da povuku pregovore o kolaciji koji su se kretali ka formiranju vlade koja će zameniti odlazeću kancelarku Angela Merkel posle izbora u Nemačkoj u septembru. Ukoliko se očekuje da će kandidat SPD-a za kancelara Olaf Šolc, zauzeti prvo mestu u zemlji sa Zelenima i FDP-om kao partnerima – možda već u prvoj nedelji decembra, ali taj rok bi sada mogao da bude pomeren.

Zeleni žele da se pozabave datumom postupnog ukidanja uglja u Nemačkoj od 2038. godine, i okončaju prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagovorevanjem do 2030. godine. Oni takođe žele da stvore ministarstvo klime koje bi imalo pravo da stavi veto na bilo koju drugu odluku vlade kako bi osiguralo da politike budu u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom.

Slobodne demokrate su protiv takvog veta, na primer, kao i svake zabrane automobila. Stranke su takođe podeljene po pitanju cene ugljenika, a Zeleni su oprezni u pogledu planova EU da proširi sistem za trgovinu emisijama u bloku – tržište za kupovinu i zamenu emisijskih jedinica – kako bi pokrili goriva za drumski transport i grejanje.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Zaštita klime mora da prolazi kroz novu saveznu vladu na poprečni način“, rekla je Baerbok iz Zelenih u petak belinskom servisu RBB, priznajući da nisu tamo gde su želeli da budu početkokm novembra – posebno o klimi.

Baerbok je rekla da „ne može samo jedna strana da bude odgovorna“ za politike koje imaju za cilj smanjenje emisije ugljenika, dodajući da je potrebna akcija „posebno u vezi sa automobilskim sektorom jer emisije nisu pale između 1990.godine i sada“.

Tri stranke su ranije rekle da žele da održe glasanje u Bundestagu kako bi dobili odobrenje za pakt o vlasti tokom nedelje koja počinje 6. decembra.

„Još nismo na tački gde možemo da kažemo da smo sada postavili sav kurs da krenemo na put od 1,5 stepeni“, rekla je Baerbok, pozivajući se na cilj ograničavanja globalnog zagrevanja Pariskim klimatskim sporazumom 2015. godine.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U međuvremenu, ne igraju svi lepo. Konstantin fon Noc, istaknuti poslanik Zelenih, bio je manje diplimatski nastrojen na Tviteru, upoređujući pregovarače SPD-a i FDP-a sa kapetanima RMS Titanika, čije je neslavno donošenje odluka dovelo do fatalnog sudara broda 1912. godine.

„Troje ljudi stoji na Titaniku na njegovom prvom putovanju“, napisao je on. „Jedan kaže:’Trebalo bi da izbegnemo santu leda’. Ostali odgovaraju: ‘Šta nam dajete za to?'“.

Nekoliko sati kasnije, Marko Bušman iz FDP-a je objavio sličan prikriveni napad preko Tvitera, citarajući iz austrijskog vojnog priručnika: „Međusobno zbijanje ljudi, koji nisu pritisnuti povremeno ublažava emocionalnu tenziju, ali ne rešava nikakve probleme“, napisao je on.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock Foto:EPA-EFE/ANDREAS GORA

SPD-ova Malu Drajer, popularna premijerka savezne države Rajna-Palatinat, rekla je na TV-u u petak da je „uverena još uvek da će Šolc preuzeti mesto kancelara tokom nedelje od 6. decembra“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar